Poskupeli struja i cigarete, a isto čeka i ostale akcizne proizvode

Prvog dana februara za građane Srbije poskupela je električna energija, cigaretete, a kako pišu mediji očekuje se da dođe i do redovnog godišnjeg usklađivanja dinarskih iznosa akciza sa prošlogodišnjom inflacijom, koja je iznosila 1,3 odsto. To bi, navodi se, značilo veće cene svih akcizinih proizvoda – naftnih derivata, kafe, alkoholnih pića. 

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije vež su saopštili da bi na osnovu povećanja za 1,3 odsto akciza na bezolovni benzin sa sadašnjih 57,10 dinara po litru trebalo da bude povećana na 57,84 dinara, na gasna ulja, u koja spada i dizel-gorivo, sa 58,72 na 59,48 dinara po litru, a na tečni naftni gas (TNG) sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

Što se tiče struje, ona će za kupce u Srbiji koji je plaćaju po regulisanim cenama od danas biti skuplja za 3,4 odsto.

Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, odnosno za domaćinstva i male kupce, iznosi 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Poskupljenje struje je u decembru prošle godine odobrila Agencija za energetiku, a cena nije menjana od 1. decembra 2019. kada je poskupljenje iznosilo 3,9 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde