Pogurala ih vakcina, a sada imaju druge planove

Kompanija BioNTech planira da osnuje sedište za region jugoistoka Azije u Singapuru, a u njemu pogon u kojem će se moći proizvesti i do milijardu doza vakcina godišnje, i to ne  tu samo za koronu.

Ova nemačka kompanija povećala je promet u prvom kvartalu ove godine u poređenju s istim razdobljem prošle godine za preko 70 puta, na oko 2 milijarde evra, a dobit se utrostručila u poređenju s prethodnim kvartalom na oko 1,1 milijardu evra, piše Deutsche Welle

BioNTech je u prvom kvartalu prošle godine još beležio gubitak od pedesetak miliona evra, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno ova kompanija radi na tome da još više poveća proizvodnju kako bi što pre pokrili potražnju za vakcinom u čitavom svetu. Ali već sad su prestali o sebi razmišljati kao o novom igraču u svetu farmacije, nego su spremni preuzeti ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i nakon što pandemije korone završi. Specijalnost će im i dalje biti vakcine protiv zaraznih bolesti, ali i preparati protiv karcinoma.

U BioNTechu ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju će u pogon u Singapuru biti uložena sredstva u visini od više stotina miliona američkih dolara.

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvovati u investiciji, a tamošnji pogon bi trebao početi s radom već godine 2023. Singapur će biti već drugi korak u ekspanziji BioNTecha. Još prošle godine je osnovano sedište i u Kembridžu u američkoj saveznoj državi Masačusets, a dosad je kompanija težila saradnji s Kinom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde