Počela 56. Generalna skupština Saveta biroa zelene karte

U organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, u Beogradu je svečano otvorena 56. Generalna skupština Saveta biroa zelene karte. Ovo je prvi put za skoro sedam decenija članstva naše države u toj instituciji da smo organizatori najvećeg godišnjeg skupa, kojem prisustvuje oko 150 delegata iz 47 država.

Osnovni cilj Biroa zelene karte je briga o oštećenima u saobraćajnim nezgodama, bez obzira na to da li je reč o putnicima u domaćem saobraćaju ili licima koja su pretrpela štetu van granica svoje države, izjavila je otvarajaći Generalnu skupštinu predsednica Saveta Sandra Švarc.

“Uvek smo fokusiranu na našu osnovnu svrhu, a to je zaštita žrtava i na ovoj Skupštini ćemo govoriti o unapređenju komunikacije među članicama Sistema, što će dodatno povećati bezbednost učesnika u međunarodnom saobraćaju”, rekla je i dodala da je važno imati članice, poput Udruženja osiguravača Srbije, koji su posvećeni sistemu jer krajnju korist od toga imaju svi učesnici u saobraćaju i oštećena lica. Trenutno je, kako kaže, najveći izazov za Sistem zelene karte veliki broj izbeglica u Evropi, ali se svakodnevno radi na pronalaženju rešenja u cilju zaštite tih osoba.

Činjenica da je Udruženje osiguravača Srbije domaćin Generalne skupštine Saveta biroa zelene karte dokaz je da smo izuzetno uspešno radili i ispunjavali svoje međunarodne obaveze, u korist vozača iz Srbije, izjavio je generalni sekretar UOS Duško Jovanović. On je naglasio i da je srpsko tržište jedno od manjih u sistemu, sa oko 2,5 miliona vozila, ali da smo pri vrhu kada je u pitanju poslovanje po principima Saveta biroa. Jovanović je dodao i da bi bez sistema zelene karte, proces naplate štete od stranog osiguravajućeg društva teško funkcionisao, zbog neusaglašenosti propisa pojedinih država. Ipak, u centru svega je interes oštećenog, koji neće biti ugrožen zahvaljujući tom Sistemu, dodao je generalni sekretar UOS.

Inače, Sistem zelene karte osnovan je 1949. godine na inicijativu Ekonomske komisije UN za Evropu sa ciljem da lica koja su pretrpela štetu sa inostranim vozilom, budu zaštićena na isti način kao da je u pitanju sudar sa domaćim vozilom. Osim zaštite oštećenih, cilj mu je i da se izbegne da vozači na svakoj od granica država članica kupuju osiguranje, što bi maksimalno usporilo protok saobraćaja, kretanje ljudi i promet robe. Sastoji se od 47 država Evrope i pojasa oko Sredozemnog mora i bez tog sistema bio bi nezamisliv međunarodni saobraćaj motornim vozilima. Sistem zelene karte obuhvata 47 država Evrope i pojasa oko Sredozemnog mora.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde