Pfizer kupio još jednu kompaniju za 5,4 mlrd dolara

Farmaceutski gigant Pfizer dogovorio je kupovinu Global Blood Therapeutics Inc. za 5,4 milijarde dolara, u ugovoru koji bi proizvođaču lekova dao uporište u lečenju bolesti srpastih ćelija.

Pfizer je saopštio da će platiti 68,50 dolara po akciji u gotovini za Global Blood Therapeutics, koji ima jedan od retkih odobrenih tretmana za bolest srpastih ćelija, javlja Wall Street Journal.

Ova akvizicija je još jedna u nizu gde Pfizer, kako piše list, investira novac koga ima dovoljno od prodaje vakcine i lekova protiv Covid-19. Plan kompanije je da doda 25 milijardi dolara prihoda do 2030. i to kao posledicu razvoja poslovanja, a to podrazumeva spajanja i akvizicije.

Dodavanje Global Blood Therapeutics bi ojačalo Pfizer-ov portfolio kompanija koje se bave retkim bolestima, ali i pomoglo da ostvari dugoročni cilj prodaje lekova za lečenje srpastih ćelija, naslednog poremećaja krvi koji pogađa oko 100.000 ljudi u SAD i 20 miliona širom sveta. Pfizer je pokušao je da razvije sopstveni lek, ali nije uspeo.

Global Blood Therapeutics je 2019. dobio odobrenje za lek za srpaste ćelije po imenu Oxbryta,a trenutno ima još dva leka za ovu bolest u razvoju.

Oxbryta je prošle godine proizvela 195 miliona dolara neto prodaje za Global Blood Therapeutics, sa sedištem u Južnom San Francisku, Kalifornija.

Ako svaki od tri Global Blood Therapeutics leka bude odobren, franšiza ima potencijal prodaje od više milijardi dolara, posebno ako ih Pfizer spoji u svoju globalnu komercijalnu mrežu i plasira na tržište širom sveta, kažu analitičari.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde