Pfizer i Moderna povećali cene vakcina za EU

Farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna povećale su cene svojih vakcina protiv covida-19 u najnovijim ugovorima o snabdevanju zemalja članica Evropske unije, objavio je u nedelju Financial Times.

Nova cena za Pfizerovu vakcinu sada iznosi 19,50 evra u odnosu na 15,50 evra, koliko je iznosila pre, objavio je list, pozivajući se na delove ugovora koje je dobio na uvid.

Nova cena Modernine vakcine po dozi sada iznosi 25,50 dolara (21,50 evra), a u sklopu prvog ugovora iznosila je oko 19 evra, ali to je manje od prethodno dogovorenih 28,50 dolara (24 evra) jer je narudžbina količinski porasla, stoji u izveštaaju u kojemu se citira zvaničnik upoznat s potpisivanjem ugovora.

Evropska komisija u utorak je saopštila da je EU na putu da postigne cilj – potpuno vakcinisanje najmanje 70 odsto odrasle populacije do kraja leta.

U maju je EU saopštio kako očekuje da će do kraja septembra primiti više od milijardu doza vaccine od četiri proizvođača lekova.

Ni iz Pfizera ni iz Moderne nisu odmah bili dostupni za komentar, piše Reuters.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer saopštila je nedavno da je povećala prognoze prodaje vakcine protiv covida-19, koje je razvila s nemačkim BioNTechom, za 28,8 odsto, na 33,5 milijardi dolara.

Razlog ove prognoze se temelji na potpisanim ugovorima za 2,1 milijardu doza ove godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde