Peti ruski biznismen koji je umro pod misterioznim okolnostima

Ravil Maganov, prvi čovek ruskog naftnog giganta Lukoila, umro je posle pada kroz prozor bolnice u Moskvi, preneli su mediji.

Šezdesetsedmogodišnji Maganov, koji je počeo da radi za ovu privatnu naftnu kompaniju 1993. godine, a dužnost predsednika preuzeo pre dve godine, se lečio u Centralnoj kliničkoj bolnici, a preminuo je od povreda zadobijenih prilikom pada.

Tri verzije

Ovo je jedna verzija događaja koju najviše prenose mediji u svetu.

Međutim, kako piše Telegraf.rs trenutno su aktuelne tri verzije o smrti – da se ubio, da je slučajno stradao i da je umro prirodnom smrću.

Agencija Tass je prva objavila, pozivajući se na izvore, da je Maganov izvršio samoubistvo skokom sa 6. sprata zgrade bolnice. Naveli su da je Maganov bio hospitalizovan zbog srčanog udara, ali i da je uzimao antidepresive.

Istovreme, Baza, Telegram kanal, je javio da je Maganov vrlo verovatno slučajno pao sa 6. sprata dok je pušio cigaretu.

Tokom dana se oglasio i ruski energetski gigant Lukoil navodeći da je Maganov umro nakon „teške bolesti“.

Misterija koja traje od početka ruske invazije

Kako piše BBC, Maganov je poslednji od brojnih visokih poslovnih rukovodilaca koji su umrli u misterioznim okolnostima. Nekoliko ruskih energetskih oligarha umrlo je u neobičnim okolnostima poslednjih meseci, a BBC navodi bivšeg menadžera Novateka, Sergeja Protosenje, čije je telo pronađeno zajedno sa suprugom i ćerkom u španskoj vili u aprilu.

Zatim, bivši potpredsednik Gazprombanke Vladislav Avajev pronađen je mrtav sa suprugom i ćerkom u njihovom stanu u Moskvi, takođe u aprilu.

U maju je bivši tajkun Lukoila Aleksandar Subotin preminuo od srčane insuficijencije, navodno nakon što je tražio alternativni tretman od šamana.  

Agencija Reuters navodi da je dan nakon što je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu u februaru, izvršni direktor Gazproma Aleksandar Tjulakov pronađen mrtav u svojoj garaži u blizini Sankt Peterburga.

Lukoil i rat u Ukrajini

Sam Lukoil, što je bilo neobično za ruske kompanije, zauzeo je stav o intervenciji Moskve u Ukrajini. U saopštenju od 3. marta, odbor direktora kompanije izrazio je zabrinutost zbog „tragičnih događaja“ u Ukrajini i pozvao na „što pre okončanje oružanog sukoba“ putem pregovora, piše CNBC.

Maganov je bio blizak saradnik jednog od osnivača Lukoila, Vagita Alekperova, i često je učestvovao na sastancima ruskih proizvođača nafte i ministarstva energetike kako bi se odlučivalo o zajedničkim akcijama u okviru grupe OPEC+ vodećih svetskih proizvođača nafte.

Alekperov, bivši zamenik sovjetskog ministra za naftu, podneo je ostavku na mesto predsednika Lukoila u aprilu, nedelju dana nakon što mu je Britanija uvela zamrzavanje imovine i zabranu putovanja kao deo sankcija zbog ruskih vojnih akcija u Ukrajini.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde