Panel savetnika osmišljava novi izgled evra

Novčanice na koje su svi već navikli u evrozoni, a i šire, doživeće redizajniranje.

Naime, predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, piše The Telegraph.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi, a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima, prenosi Jutarnji list.

Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sastavljen od eksperata iz mnogih područja – od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rešenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica doneće Upravni odbor ECB-a, telo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila kraj fizičkom novcu.

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

“Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura”, rekla je Lagardova.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde