Pandemija prvi put nije najveći rizik za investitore

Prema istraživanju Bank of America, prvi put otkako je covid okrenuo svet naopako, epidemija više nije na vrhu popisa najvećih rizika na deonicama, već inflacija. U anketi među 220 ulagača koji su upravljali s ukupno 630 milijardi aktiva u martu, 37 odsto dotičnih zabrinjavala je inflacija koja bi mogla „pogoditi“ do kraja epidemije, a trendovi na tržištima obveznica već upozoravaju na takav scenario.

Na drugom je mestu, s 35 odsto, moguća preterana reakcija Federalnih rezervi na ekonomski oporavak i pad otkupa obveznica, a na trećem mestu (15 odsto) je epidemija. Prvi put od februara 2020. glavna briga nije bila s covid-19 i svime što uz to ide. U anketi su ulagači kao faktore rizika naveli moguće veće poreze i oštrije propise, kao i rizik od mehura na berzi, u mnogo manjoj meri,piše Seebiz.

Nedavno prihvaćeni novi paket fiskalnih podsticaja vredan 1.900 milijardi dolara i ubrzanje programa vakcinacije podržava rotaciju kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za ‘lockdowna’ bio predvodnik po rastu na tržištu, u cikličke sektore, kao što su finansijski, industrijski i energetski, koji bi se trebali brže oporaviti zahvaljujući podsticajnim merama i normalizaciji privredne aktivnosti.

Međutim, ubrzanje oporavka privrede i golemi fiskalni i monetarni podsticaji mogli bi izazvati jačanje inflacije.

Sve ovo što se ove godine događa na tržištima obveznica (pad cena obveznica i posledično veći traženi prinosi) zabrinjava investitore čak i više od epidemije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde