Ovih 5 kineskih kompanija su pretnja za SAD

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) proglasila je pet kineskih kompanija pretnjom nacionalnoj bezbednosti prema zakonu iz 2019. godine koji ima za cilj zaštitu američkih komunikacijskih mreža.

FCC je objavio da su to Huawei Technologies, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology i Dahua Technology.

Zakon iz 2019. godine propisuje da FCC identifikuje kompanije koje proizvode telekomunikacionu opremu i usluge “za koje je utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za američku nacionalnu bezbednost”.

Još u avgustu 2020. američka vlada donela je propise kojima zabranjuje saveznim agencijama kupovinu robe ili usluga od bilo koje od tih pet kineskih firmi, a od 2019. godine Huawei, Hikvision i druge stavljene su na američku ekonomsku ‘crnu listu’.

Prošle godine FCC je Huawei i ZTE proglasio pretnjom nacionalnoj sigurnosti komunikacionih mreža, o time američkim kompanijama zabranio korišćenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od tih kompanija.

U februaru je Huawei osporio tu odluku na Petom američkom okružnom žalbenom sudu. Iz Huaweija su odbili da komentarišu novu FCC-ovu odluku, kao ni ostale kompanije.

FCC je u decembru prošle godine doneo propise kojima zahteva od telekom operatera koji imaju opremu od ZTE ili Huaweija da je zamene, a za tu svrhu američki su zakonodavci odobrili 1,9 milijardi dolara za finansiranje tog programa zamene.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde