Ove svetske ekonomije pašće u recesiju u narednih 12 meseci

Mnoge od vodećih svetskih ekonomija pašće u recesiju u narednih 12 meseci pošto centralne banke krenu da agresivno pooštravaju monetarnu politiku u borbi protiv rastuće inflacije, kaže glavni ekonomista brokerske firme Nomura holdings, Rob Subaraman.

„Trenutno su centralne banke fokusirane na jednu stvar — a to je da smanje inflaciju. Kredibilitet monetarne politike je isuviše dragocena imovina da bi se izgubio. Tako da će biti veoma agresivni“, kaže on.

Pored SAD, brokerska firma Nomura u svom istraživanju sledeće godine očekuje recesiju u evrozoni, Velikoj Britaniji, Japanu, Južnoj Koreji, Australiji i Kanadi.

Najčudnija Kina

U istraživanju, Nomura je podvukla nekoliko ekonomija srednje veličine — uključujući Australiju, Kanadu i Južnu Koreju — koje su imale procvat tržišta nekretnina. Oni su u opasnosti od recesije dublje nego što je bilo predviđeno ako povećanje kamatnih stopa izazove pad stambenog fonda i razduživanje, navodi se u izveštaju.

„Najčudnija je Kina, koja se oporavlja od recesije dok se privreda otključava usred akomodativne politike, iako je u opasnosti od obnove blokade i nove recesije, sve dok se Peking drži svoje strategije nultog Covid-a“, navodi se u izveštaju.

Rizik od recesije je stvaran

Centralne banke širom sveta su predugo držale „super labavu monetarnu politiku“, nadajući se da će inflacija biti prolazna, rekao je Subaraman. Sada vlade moraju da to nadoknade i pokušaju da povrate kontrolu nad narativom o inflaciji, rekao je on za CNBC.

„Još jednu stvar ističem kada imate mnogo ekonomija koje slabe, ne možete se osloniti na izvoz za rast. To je još jedan razlog zašto mislimo da je ovaj rizik od recesije veoma stvaran i da će se verovatno dogoditi“, rekao je Subbaraman.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde