Ovaj milijarder veruje u budućnost kriptovaluta

Milijarder Mark Kjuban veruje u budućnost kriptovaluta.

U nedavnom intervjuu za magazine Fortune, on  je rekao da će kriza kroz koju trenutno prolazi kripto prostor omogućiti da se razdvoje validni projekti od onih koji se ne zasnivaju ni na čemu.

„U kupovini akcija i kriptovalutama, videćete da će kompanije koje su bile podržane jeftinim, lakim novcem – ali nisu imale valjane poslovne izglede – nestati“, rekao je Kuban. „Kao što (Voren) Bafet kaže: ’Kada plima nestane, možete da vidite ko pliva go.’”

Tržište kriptovaluta u problemu

A šta se trenutno dešava?  Bitcoin, kralj kriptovaluta, izgubio je više od 70% svoje vrednosti od 10. novembra. Ether, druga najveća digitalna valuta po tržišnoj kapitalizaciji, pao je za 77,6%.

Ovaj kolaps se objašnjava strahom od recesije koji gura investitore da likvidiraju rizična sredstva, dok Federalne rezerve agresivno podižu svoje stope da bi se borile protiv najviše inflacije u poslednjih 40 godina.

Jedan od razloga su i interni skandali. U maju su sestrinski tokeni UST i Luna iznenada propali, uzrokujući nestanak najmanje 55 milijardi dolara. Mesec dana kasnije, kripto zajmodavac Celsius Network iznenada je zamrznuo povlačenje sredstava sa svoje platforme. Početkom ove nedelje najveća svetska kripto berza po volumenu trgovanja, Binance je privremeno pauzirala isplate bitcoina (BTC) „zbog zastoja transakcija koja je uzrokovala zaostatke“.

Budućnost kriptovaluta po Kjubanu

Uprkos ovim lošim vestima, Kjuban ostaje optimista u pogledu budućnosti kripto industrije.

„Disruptivne aplikacije i tehnologije uvek će pronaći tržište i uspeti“, rekao je on za Fortune.

Kjuban sebe naziva ‘maksimalistom Ethereuma’, što znači da daje prednost platformi u odnosu na druge blokchain-ove.

Milijarder voli Ethereum jer je to najčešće korišćeni blokchain, a platforma ima pametne ugovore, deo kompjuterskog koda koji određuje uslove transakcije (zajmovi, trgovanje, itd.) i ne oslanja se na treću stranu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde