Ova zemlja želi da postane supersila u veštačkoj inteligenciji

Britanske vlasti objavile su ambiciozan plan da u narednih deset godina zemlja postane “supersila u veštačkoj inteligenciji” i ‘al pari’ konkurencija SAD-u i Kini. “Nacionalna strategija o veštačkoj inteligenciji” predviđa veće korišćenje veštačke inteligencije (AI) kod kompanija, privlačenje međunarodnih ulaganja u britanske AI kompanije i stvaranje nove generacije domaćih tehnoloških talenata.

“Danas postavljamo temelje rasta u narednih deset godina sa strategijom koja će nam omogućiti da iskoristimo potencijal veštačke inteligencije i igramo vodeću ulogu u oblikovanju načina na koji svet njome upravlja”, rekao je ministar za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport Kris Filp u saopštenju, prenosi CNBC.

Nacionalna AI strategija obuhvata niz programa, izveštaja i inicijativa. Među njima, Nacionalni AI program istraživanja i inovacija biće pokrenut kao deo napora za bolju koordinaciju i saradnju među istraživačima. Drugi program usmeren je za specifičnu pomoć razvoju AI-ja izvan Londona i jugoistočne Engleske, teritorija u kojima je koncentrisana većina tog sektora.

Britanska vlada najavila je da bi mogla alocirati više resursa i investicija u sektore koji još ne koriste pune prednosti veštačke inteligencije, poput energetike i poljoprivrede. Takođe, sprovešće se i revizija dostupnosti i kapaciteta računarske opreme britanskih istraživača i organizacija, dok će konsultacije oko autorskih prava i patenata za veštačku inteligenciju biti usmerene u procene kapitalizuje li Velika Britanija ideje.

Između 1998. i 2017. prema podacima World Intellectual Property Organization najviše prijava AI patenata podneo je SAD, oko 50.000, sledi Kina s 41.000, dok je Velika Britanija podnela manje od 2000.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde