Ova zemlja je zabranila šefovima slanje poruka zaposlenima van radnog vremena

Portugal je u sklopu novih zakona nazvanih “pravo na odmor”, zabranio šefovima u firmama da šalju tekstualne poruke i e-mailove zaposlenima van radnog vremena.

Ovaj potez deo je promena koje se uvode kako bi se poboljšala ravnoteža između poslovnog i privatnog života kao odgovor na sve širi obim rada od kuće u državi.

Kompanije sa više od 10 zaposlenih tako bi se mogle suočiti s kaznama ako kontaktiraju zaposlene van ugovorenog radnog vremena.

Takođe su uspostavljena nova pravila o odobravanju zaposlenima s decom da rade na daljinu. Roditelji će tako raditi kod kuće na neodređeno vreme bez prethodnog odobrenja svojih poslodavaca sve dok njihovo dete ne napuni 8 godina.

BBC ocenjuje da će nova pravila domaćinstvima možda doprineti većim računima za struju i internet, jer će provoditi više vremena kod kuće.

Novim zakonskim rešenjima obuhvaćeno je i pitanje izolacije koju mogu osetiti radnici koji rade na daljinu, a očekuje se da će kompanije organizovati redovne sastanke licem u lice.

Portugalski parlament, međutim, nije odobrio neke elemente paketa, uključujući “pravo na isključenje” koje omogućuje zaposlenom da elektronski isključi sve radne uređaje van radnog vremena, prenosi Investitor.me.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde