Osnivač LinkedIn-a poziva na buđenje i predviđa šta čeka poslovni svet

Ako mislite da zbog recesije ne treba da zapošljavate nove ljude, moraćete da se probudite“ samouvereno tvrdi Reid Hofman (55), prvi na listi osnivača LinkedIn-a sa zavidnom karijerom kada se radi o razvijanju digitalnog biznisa. Potvrdio je da se odlično razume u nove tehnologije ostavljajući za sobom velika digitalna imena u čijem se osnivanju učestvovao od 2003. (pored LinkedIn-a, podigao je i PayPal, Airbnb i jedan je od prvih ulagača u Facebook sa inicijalnih 40.000 dolara).

Nakon što je pre šest godina Microsoft kupio LinkedIn za 26 milijardi, Hofman se pridružuje Microsoft ekipi i nastavlja da obezbeđuje kapital za nove poslovne projekte i da učestvuje u njihovom razvijanju. Ostao je, dakle, na svom terenu. U međuvremenu je objavio tri knjige, pokrenuo još projekata i firmi i emisije koje sluša i gleda preko 50 miliona ljudi. Hofman se tako ubedljivo pokazao kao odličan poznavalac potrošačkih potreba i društvenih mreža.

Poziv na buđenje

Stanfordov diplomac sa Oksford master diplomom iz filozofije, a danas traženi savetnik Hofman u septembarskom broju Inc. magazina poziva na ’buđenje’ svakog ko je zaspao u ovo vreme recesije.

Na pitanje kako će naredne godine izgledati zapošljavanje novih ljudi, Hofman je rekao:

U ovo nesigurno vreme, vreme korone i sada u post-kovid periodu, mnogi biznisi su se postavili defanzivno kada je tema zapošljavanje novih ljudi. Pogrešno je. Ako imate kapital ili prihode, sada je vreme da dovodite nove ljude jer drugi to ne rade. To je potez koji će vas za nekoliko godina postaviti u zavidno vodeću poziciju.

A šta sa narednih deset godina?

A šta sa narednih deset godina? Kakva su vaša predviđanja, bila su pitanja Inc. novinara za Hofmana. Ovo su njegove prognoze:

Ljudi će želeti da se vrate u kancelarije i radne prostore. Biće to onog momenta kada shvate da im nedostaje komunikacija uživo i prilika da budu zajednički kreativni, prilika da zidaju poverenje, bolju poziciju ili funkciju. Bili smo udaljeni jedni od drugih dve godine i to će imati i ima dugotrajne posledice na načine kako se zapošljava. Ako recimo, najbolja osoba za neki projekt živi u dugom gradu, menadžeri će praviti kompromise tako da će dolaziti u sedište firmi na po sedam dana, recimo, u toku jednog meseca. Biće to nova ’hibridna’ struktura i prepoznaće se tipovi koji će se u nju dobro uklopiti kao i načini da se oni zadrže“, predviđa Hofman.

Osnivač LinkedIn-a savetuje

Virtuelna poslovna stvarnost i virtuelni poslovni procesi koji su nas snašli, moraju se poboljšati. Ali, tehnologija se ne razvija u jednoj ili dve godine. Gradi se za pet ili 10. Tako je i danas mnogo alata koji se tek razvijaju, a koji su potrebni za ’hibridnu’ poslovnu budućnost. Tek smo u prvom krugu stvaranja svega toga, na samom početku“, rekao je osnivač LinkedIn-a i pozvao sve koji su u biznisu da se zapitaju:

  • Kako neguju ovu virtuelnu poslovnu kulturu?
  • Kako doprinose da se ona poboljša?
  • Otvaraju li nove prostore za saradnju?

Kao eksperta za tehnološke inovacije i razumevanje potreba savremenog biznisa, Hofman se obraća i svima čiji poslovni nisu vezani za tehnologije:

Svaka kompanija mora da ima digitalnu strategiju, pa iako, recimo, proizvodi čelik. Možda je vaša topionica ista kao što je bila pre 40 godina, ali šta je sa tržištem? Šta je sa nabavkom? Logistikom? Zapošljavajte nove ljude sa ciljem da razvijate tehnološku stranu vašeg biznisa. Unapređujte vašu tehnološku evoluciju“, savetuje i upozorava Reid Hofman, uvek spreman za inovacije i biznismen koji ide u korak s vremenom. Neki kažu i korak ispred.

Svako uvođenje inovacija u biznisu slično je udarcu glavom u zid. Ali, nije taj zid od cigala debeo pola metra. Tanak je i može se kroz njega, ne brinite“, uvek inspirisan tehnološkim novotarijama rekao je nedavno Forbes-u Hofman.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde