Osiguranje u 2021: Tri pitanja za Zorana Blagojevića, Wiener Stadtische osiguranje

U otežanim uslovima poslovanja, sektor osiguranja ipak je ostvario rast premije u prvih devet meseci 2020. godine od oko dva odsto, navode menadžeri osiguravajućih kompanija. Ali, očekuje se da će se negativni efekti sigurno odraziti na profitabilnost na kraju godine, koju je obeležila pandemija.Usavršavanje onlajn usluga postalo je borba za goli opstanak.

Sa krajem nepredvidive i nimalo lake godine, «Svet osiguranja» razgovarao je sa menadžerima osiguravajućih kuća o nestabilnim uslovima poslovanja tokom pandemije i o tome kako je industrija osiguranja prilagodila poslovanje tokom krize 2020. godine.

Ovo su tri pitanja koja smo postavili:

1.Osim pandemije, šta je po vama obeležilo 2020.godinu u ekonomskom smislu? Šta je u sektoru osiguranja bilo značajno?

2.U kojoj meri je pandemija uticala na ostvarivanje rezultata?

3.Kakva je strategija napravljena za 2021.godinu budući da čak i ako bude vakcine ona sasvim sigurno neće doći do svakog građanina ni do kraja iduće godine?

Ovo su odgovori Zorana Blagojevića, predsednika Izvršnog odbora Wiener Stadtische osiguranja.

1. Uspešno smo organizovali naše poslovanje tako da ne ugrozimo interes naših klijenata. Zahvaljujući postojećem fokusu na digitalizaciji i korišćenju tehnoloških alata za organizaciju poslovanja i pružanje usluga na daljinu, postigli smo nesmetano odvijanje svih procesa. U drugim sektorima su propisane mere socijalne distance, karantina, ograničenja kretanja i skraćenja radnog vremena, ostavile značajne finansijske posledice, dok se u sektoru osiguranja to nije značajnije osetilo. 

Kada je sektor osiguranja u Srbiji u pitanju, najznačajnije je to da je učešće ukupne premije osiguranja u bruto društvenom proizvodu još uvek oko dva odsto. Prema tome, domaće tržište osiguranja i dalje je nerazvijeno u odnosu na evropske standarde. Taj podatak nam ukazuje i na veličinu manevarskog prostora koji u budućnosti treba što pametnije da iskoristimo. Medijska slika pandemije je doprinela da ljudi danas budu svesniji rizika kojima su izloženi, samim tim će se više okretati osiguranju kao mehanizmu za kontrolu rizika. 

Takođe, smatram da je značajno da napomenem da veliki infrastrukturni projekti utiču na rast tržišta, odnosno premije koja se ostvaruje po osnovu osiguranja ovih projekata. 

Predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke za 2020. godinu, kažu da će pad bruto domaćeg proizvoda u Srbiji biti između 1,5 odsto i tri odsto, dok bi rast u 2021. godini mogao biti između tri i pet odsto. Utešno je čuti da su skoro sve relevantne međunarodne finansijske institucije iznele optimističke prognoze za 2021. godinu. „Wiener Städtische osiguranje“ će takođe ući sa velikim optimizmom u sledeću godinu, ali i sa povišenim stepenom opreznosti ka svim aspektima našeg poslovanja koji zahtevaju dalja unapređenja i kontrolu negativnih efekata pandemije koje očekujemo i u narednom periodu.

2. Sudeći po zvaničnim podacima NBS-a za prva dva kvartala 2020. godine, mi smo zadržali visoke pozicije kojima smo otvorili ovu godinu. Po ukupnoj premiji osiguranja na četvrtom smo mestu sa 6,6 milijardi dinara bruto premije, od čega je 2,6 milijardi dinara u segmentu životnih osiguranja, gde smo na drugoj poziciji. Ostvarili smo rast premije u segmentima dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, autoodgovornosti, osiguranja transporta i imovine, dok se i očekivalo da će putno osiguranje pretrpeti pad premije, iz očiglednih razloga. Ukupno smo ostvarili rast od 6,72 odsto, što je znatno iznad rasta tržišta od 3,98 odsto. 

„Wiener Städtische osiguranje“ je stabilna kompanija, visokog nivoa likvidnosti i  vodi se načelom opreznosti i dugoročnim interesima vlasnika polisa. Najveći deo investicionog portfolija čine investicije sa fiksnim prinosom i dobrim kreditnim rejtingom, na koje pandemija do sada nije imala veći uticaj. Očekujemo da će rezultat investiranja sredstava osiguranja ostati u okviru plana za 2020. godinu. Sve to, sudeći prema dosadašnjim kretanjima, uprkos prognozi bruto premije koja je ispod planiranih iznosa, doneće nam finansijski rezultat nešto iznad plana.

3. Naša strategija će ići u pravcu nastavka unapređenja procesa digitalizacije i distribucije, kreiranje novih poslovnih procesa koji će biti primereni trenutku i koji u fokusu imaju potrebe klijenta, gde god se on nalazio.

U segmentu životnog osiguranja ostvarili smo najveći rast u ovoj godini i nastavićemo da ojačavamo tu poziciju. Ne samo da je pandemija pokazala da su ljudski životi najranjiviji i da masovno zaražavanje ostavlja posledice na život i pojedinca i njegove porodice, već je dodatno otvorila prostor za dopunsku zaštitu od rizika (bolesti, hirurške intervencije, dijagnostika), koja se može realizovati kroz privatni zdravstveni sektor u trenucima kada je javni sektor maksimalno opterećen. 

Kod neživotnih osiguranja predstoji nam zadatak da kod obaveznog osiguranja od autoodgovornosti ojačamo učešće naše kompanije i time doprinesemo ukupno boljem rezultatu. Bez obzira na prethodno, i dalje ne odustajemo od snažnog prisustva u segmentu korporativnih osiguranja, ali i u segmentu malih i srednjih preduzeća, kao i osiguranja građana.  Rast viši od rasta tržišta je naš cilj.

Pored prodaje osiguranja, mi aktivno promovišemo i zdrave životne navike koje su preduslov da se zdravstveni i svi drugi rizici ostvare u najmanjoj mogućoj meri. To je naročito važno u situaciji kada se iščekuje vakcina i kada ne znamo kakva će biti dinamika distribucije. Naša kompanija ima obavezu, kao i svi ostali učesnici u javnom prostoru, da društveno odgovorno deluje i da svojim primerom i adekvatnim preporukama pomogne da se situacija oko pandemije koliko toliko stabilizuje.

Naša uloga je da budemo siguran partner, da pružimo nedvosmislenu i preciznu informaciju o načinima zaštite od rizika i da odgovornim poslovanjem čuvamo poverenje koje su nam ukazali naši klijenti. 

Pored svega toga, osiguravač mora da bude budan, da pomno prati društvene tokove i da pre svih ostalih uviđa pojavu novih rizika, kako u slučaju pojedinca, tako i u slučaju celokupnog društva. Ako mi na vreme ne ponudimo adekvatnu zaštitu od rizika, ostvarenje rizika može da ima nesagledive posledice. Mi želimo da svojom poslovnom politikom utičemo na stabilnost i održivost i pojedinca i sistema.

I na kraju, ali verovatno i uslov realizacije prethodno postavljenih ciljeva, jedan od naših prioriteta je jaka usmerenost na saradnike. Dalje jačanje našeg tima vidimo kao pretpostavku bez koje nema napretka, što nam jasno govori i iskustvo iz prethodnog vremena.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde