Osiguranje u 2021: Tri pitanja za Tijanu Ristić, Merkur osiguranje

U otežanim uslovima poslovanja, sektor osiguranja ipak je ostvario rast premije u prvih devet meseci 2020. godine od oko dva odsto, navode menadžeri osiguravajućih kompanija. Ali, očekuje se da će se negativni efekti sigurno odraziti na profitabilnost na kraju godine, koju je obeležila pandemija.Usavršavanje onlajn usluga postalo je borba za goli opstanak.

Sa krajem nepredvidive i nimalo lake godine, «Svet osiguranja» razgovarao je sa menadžerima osiguravajućih kuća o nestabilnim uslovima poslovanja tokom pandemije i o tome kako je industrija osiguranja prilagodila poslovanje tokom krize 2020. godine.

Ovo su tri pitanja koja smo postavili:

1.Osim pandemije, šta je po vama obeležilo 2020.godinu u ekonomskom smislu? Šta je u sektoru osiguranja bilo značajno?

2.U kojoj meri je pandemija uticala na ostvarivanje rezultata?

3.Kakva je strategija napravljena za 2021.godinu budući da čak i ako bude vakcine ona sasvim sigurno neće doći do svakog građanina ni do kraja iduće godine?

Ovo su odgovori Tijane Ristić, predsednice Izvršnog odbora „Merkur osiguranja„.

1. Pandemija je uticala na sve segmente društva, sa negativnim efektima praktično na sve privredne grane, tako da je teško izdvojiti neku koja je ostala nedirnuta. Ono što je svakako posebno specifično za 2020. godinu je neizvesnost ekonomskih prilika i otežane okolnosti planiranja i razvoja. Investicioni ambijent obeležen je daljim padom stopa prinosa, kako na depozite, tako i na državne hartije od vrednosti što je trend koji traje još od prethodne finansijske krize, tako da je to za osiguravajuće kuće koje se bave životnim osiguranjem otežavajuća okolnost za poslovanje. Svakako bih kao pozitivno izdvojila opšti makroekonomski ambijent u zemlji, stabilan kurs dinara, bez obzira na izazove uzrokovane pandemijom, što daje sigurnost privrednicima i stabilan okvir za obavljanje privredne delatnosti. Pokazalo se da je sektor osiguranja veoma dobro organizovan, tako da su se osiguravajuće kuće veoma brzo i efikasno prilagodile značajno izmenjenim poslovnim prilikama. Smatram da je u delu životnih osiguranja došlo do povećanja svesti o potrebi osiguranja, koja naročito dolazi do izražaja u okolnostima krize, kao što je sada slučaj. „Merkur osiguranje“ pruža osiguravajuću zaštitu i u slučaju kada je osigurani slučaj nastao kao posledica pandemije, tako da je to za naše klijente još jedna potvrda sigurnosti i značaja posedovanja polise životnog osiguranja.

2. Za Grupu Merkur Versicherung 2020. godina je izuzetno značajna, budući da ove godine obeležavamo jedinstveni jubilej – 222 godine od osnivanja matične kompanije. Nažalost, pandemija je prilično ograničila planirane aktivnosti proslave ovakve godišnjice, tako da su mnoge marketinške aktivnosti i predviđeni događaji morali biti otkazani. Svakako da je pandemija značajno uticala na naše poslovanje, u smislu organizacije rada zaposlenih od kuće i obavljanjem svih obaveza prema klijentima u propisanim rokovima i sa istim kvalitetom, ali je razvojni put ostao nepromenjen. „Merkur osiguranje“ je tokom 2020. godine uvelo inovativno rešenje IPS (Insurance Platform System) koje praktično zamenjuje klasične papirne ponude osiguranja elektronskim dokumentima. Glavne prednosti su svakako fleksibilnost i transparentnost celokupnog procesa prodaje osiguranja, uz obezbeđivanje adekvatnog i pravovremenog informisanja klijenata pre zaključenja ugovora o osiguranju života. U 2020. godini očekujemo finansijski rezultat iznad planiranog, zbog efikasnog upravljanja troškovima i stabilnog nivoa naplate, bez obzira na trenutnu situaciju zbog pandemije. Nova produkcija je neminovno, zbog ograničenja kretanja u prvom talasu epidemije, trenutno niža od planirane, ali je naš plan da u poslednjem kvartalu tu razliku minimalizujemo.

3. Naši planovi su usmereni na dalji rast i razvoj, bez obzira na uslove pandemije. Dalja digitalizacija poslovanja je prioritet, smatramo da je orijentacija ka digitalnim alatima budućnost, te ćemo tom segmentu posvetiti posebnu pažnju i tokom 2021. godine. Nastavak promocije IPS rešenja među prodajnim saradnicima je jedan od bitnih planskih koraka. Takođe, planiramo uvođenje video identifikacije u skladu sa propisanim uslovima od strane Narodne banke Srbije, kao regulatora na tržištu osiguranja. Orijentacija je takođe i ka razvoju novih proizvoda osiguranja koji će biti prilagođeni potrebama naših klijenata i uslovima na tržištu, odnosno onim tržišnim segmentima gde smatramo da je moguće napraviti kvalitativni iskorak u odnosu na konkurenciju.

Do kraja sledeće godine, očekujemo da će se u svetlu najavljenih vakcina, situacija sa pandemijom u najvećoj meri normalizovati. Podrška države privredi pokazala se kao efikasna, tako da je i opšti privredni ambijent stabilan, uprkos negativnim efektima uzrokovanim pandemijom. I verujemo da će se sa takvom praksom nastaviti i u 2021, ukoliko bude bilo potrebe. Očekujemo izazovnu 2021. godinu, ali uz predan rad naših zaposlenih, dobru organizaciju, fleksibilnost i kvalitetne proizvode osiguranja, uvereni smo da su naši planski ciljevi dostižni, te da ćemo ostvariti zacrtane ključne pokazatelje poslovanja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde