Osiguranje u 2021: Tri pitanja za Dragana Filipovića, Generali osiguranje Srbija

U otežanim uslovima poslovanja, sektor osiguranja ipak je ostvario rast premije u prvih devet meseci 2020. godine od oko dva odsto, navode menadžeri osiguravajućih kompanija. Ali, očekuje se da će se negativni efekti sigurno odraziti na profitabilnost na kraju godine, koju je obeležila pandemija.Usavršavanje onlajn usluga postalo je borba za goli opstanak.

Sa krajem nepredvidive i nimalo lake godine, «Svet osiguranja» razgovarao je sa menadžerima osiguravajućih kuća o nestabilnim uslovima poslovanja tokom pandemije i o tome kako je industrija osiguranja prilagodila poslovanje tokom krize 2020. godine.

Ovo su tri pitanja koja smo postavili:

1.Osim pandemije, šta je po vama obeležilo 2020.godinu u ekonomskom smislu? Šta je u sektoru osiguranja bilo značajno?

2.U kojoj meri je pandemija uticala na ostvarivanje rezultata?

3.Kakva je strategija napravljena za 2021.godinu budući da čak i ako bude vakcine ona sasvim sigurno neće doći do svakog građanina ni do kraja iduće godine?

Ovo su odgovori Dragana Filipovića, predsednika Izvršnog odbora i CEO „Generali osiguranja Srbija“.

1.Osim pandemije, ovu godinu karakterisao je napor Vlade da olakšicama i finansijskom pomoći koliko toliko zaustavi pad ekonomije. Industrija osiguranja je zabeležila blagi rast. Narodna banka Srbije, kao naš regulator, takođe, vodila je računa o sektoru kao i pravima i interesima korisnika osiguranja i zajedno smo uspostavili veoma dobru koordinaciju različitih mera. Naša industrija se pokazala kao čvrst i stabilan deo finansijskog sektora u godini krize. Klijenti su pokazali veće interesovanje za polise životnog i zdravstvenog osiguranja sa pokrićem korone, ali sa druge strane zbog straha i neizvesnosti koliko će kriza trajati nije došlo do značajnijeg rasta prodaje ovih proizvoda već je sve uglavnom ostalo na interesovanju. Putno zdravstveno osiguranje zabeležilo je najveći pad usled smanjenog obima putovanja naših građana. Ostale vrste osiguranje su manje više imale sličan trend kao i u prethodnim godinama.

2.Kada govorimo o rezultatima kompanije „Generali osiguranja Srbija“, mi smo zadovoljni rezultatima ostvarenim u ovoj godini, koji će biti na nivou onoga što smo planirali, čak i malo bolji. Do njih smo stigli kvalitetnim upravljanjem troškovima i manjim brojem nastalih i prijavljenih šteta. Ova dva parametra poslovanja su kompenzovala pad premije prouzrokovan pandemijom i zahvaljujući tome postigli smo izuzetne rezultate. Takođe, dobili smo visoke ocene naših klijenata za kvalitet usluga koje im pružamo.

3.Planove i strategiju pravili smo na osnovu očekivanja da će kriza trajati dobrim delom 2021. ako ne i tokom cele godine. Ove godine značajno smo unapredili rad na daljinu, kako naših zaposlenih tako i prodaje i servisiranje odštetnih zahteva naših klijenata. Spremni smo za izazovnu 2021. godinu, ali se potajno i nadamo da će se kriza prouzrokovana virusom završiti i ranije nego što se danas predviđa. Siguran sam da će mnoge stare navike koje su postojale pre pandemije otići u prošlost i da ćemo se svi polako prilagođavati i u godinama nakon krize novim načinima rada i procesima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde