Osiguranje u 2021: Tri pitanja za Dejana Jevtića, AMS osiguranje

U otežanim uslovima poslovanja, sektor osiguranja ipak je ostvario rast premije u prvih devet meseci 2020. godine od oko dva odsto, navode menadžeri osiguravajućih kompanija. Ali, očekuje se da će se negativni efekti sigurno odraziti na profitabilnost na kraju godine, koju je obeležila pandemija.Usavršavanje onlajn usluga postalo je borba za goli opstanak.

Sa krajem nepredvidive i nimalo lake godine, «Svet osiguranja» razgovarao je sa menadžerima osiguravajućih kuća o nestabilnim uslovima poslovanja tokom pandemije i o tome kako je industrija osiguranja prilagodila poslovanje tokom krize 2020. godine.

Ovo su tri pitanja koja smo postavili:

1.Osim pandemije, šta je po vama obeležilo 2020.godinu u ekonomskom smislu? Šta je u sektoru osiguranja bilo značajno?

2.U kojoj meri je pandemija uticala na ostvarivanje rezultata?

3.Kakva je strategija napravljena za 2021.godinu budući da čak i ako bude vakcine ona sasvim sigurno neće doći do svakog građanina ni do kraja iduće godine?

Ovo su odgovori Dejana Jevtića, predsednika Izvršnog odbora «AMS osiguranja».

1.Teško je sagledati 2020. godinu u ekonomskom smislu, a istovremeno isključiti uticaj pandemije koronavirusa koja je uzdrmala čitav svet. Ipak, ukoliko pričamo o sektoru osiguranja, osvrnuo bih se na Izveštaj Narodne banke Srbije u kojem se navodi da uloga ovog sektora u pružanju zaštite osiguranicima i obezbeđenja kontinuiteta pružanja usluge osiguranja, još više dobija na značaju, uprkos naglom padu ekonomskih aktivnosti i rastu nezaposlenosti u svetu. Ispostavilo se da je trenutna kriza, zapravo prilika za osiguravače. Nove okolnosti uticale su na to da se osiguravajuće kompanije reorganizuju, te prilagođavaju i unapređuju svoje proizvode i usluge, a svoje poslovanje što više digitalizuju. Nužno su se rodile i usvojene su brojne ideje za pojednostavljenje i ubrzanje procesa rada, od kojih će se mnoge primenjivati i ubuduće. Tako je kompanija AMS osiguranje u ovoj godini, između ostalog, počela sa primenom IPS sistema plaćanja i na taj način omogućila svojim osiguranicima da plaćaju premiju osiguranja od sada beskontaktno i u jednom potezu, skenirajući u aplikaciji svoje banke na mobilnom telefonu QR kod sa računa. Instant plaćanje putem IPS QR koda predstavlja novu generaciju plaćanja i omogućava plaćanje bez korišćenja keša ili platnih kartica, i to polisa kasko, imovinskog i putnog zdravstvenog osiguranja. Uplatnica se popunjava automatski, čime se skraćuje proces plaćanja i isključuje mogućnost grešaka, što je prava pogodnost, naročito kada se premija plaća u ratama. Primenom najnovijih tehnologija, digitalizovali smo proces prijave šteta i osiguranicima omogućili da podnesu odštetni zahtev onlajn na našem sajtu, u samo nekoliko koraka, bez odlaska u ekspozituru ili da to učine putem Viber aplikacije, dostavljajući neophodnu dokumentaciju u elektronskom formatu. Uz to, omogućeno je da, vrlo jednostavno, unošenjem broja predmeta i jedinstvenog PIN koda koji se dobija uz prijavu, provere status štete, koji će usled povezanosti sa sistemom uvek biti ažuriran, čime se informisanost osiguranika stavlja u prvi plan, a proces znatno skraćuje.

Dakle, u sektoru osiguranja u 2020. godini desile su se značajne promene prouzrokovane pandemijom, koje će u bitnoj meri uticati na dalji smer poslovanja osiguravajućih kompanija u zemlji.

2.Prema dosadašnjim podacima, naša kompanija je u ovoj godini zabeležila odlične rezultate, ne samo po pitanju premije i povećanja broja osiguranika, već i u pogledu unapređenja svojih proizvoda i usluga.  Na kraju drugog tromesečja, AMS osiguranje zabeležilo je rast ukupne premije od 6,35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovakvi pozitivni rezultati predstavljaju jedan od najvažnijih pokazatelja uspešnosti poslovanja, te dokazuju da imamo veliki potencijal za dalji stabilan rast na tržištu osiguranja u zemlji. Uprkos pandemiji, naše poslovanje nesmetano funkcioniše, održavajući kvalitet naše usluge kroz brzu i efikasnu isplatu šteta, uz minimalan broj prigovora korisnika. U pogledu postignutih rezultata, slobodno možemo da kažemo da pandemija nije uticala na našu sposobnost da odgovorimo svim obavezama, čak i u kriznim situacijama i zadržimo visokorangiranu poziciju na tržištu, što će nadam se, biti slučaj i u budućnosti.

3.Odmah nakon proglašenja pandemije, AMS osiguranje preduzelo je sve korake kako bi izašlo u susret svojim klijentima i opravdalo svoj moto ‒ Osiguranik je na prvom mestu. Odgovorna i brza reakcija odigrala se, pre svega, u pogledu produženja važenja polise putnog zdravstvenog osiguranja, uz plaćanje premije za taj period, onima koji su se u vreme vanrednog stanja već nalazili u inostranstvu, a koji zbog propisanih mera nisu bili u mogućnosti da se vrate u zemlju. Takođe, odlaganja plaćanja dospelih rata premije kasko ili imovinskog osiguranja za vreme vanrednog stanja na zahtev osiguranika koji su ostali bez redovnih primanja ili su im smanjene plate, kao i starijih od 65 godina, i to bez uračunavanja kamate za taj period, uz ostvarenje svih prava iz ugovora o osiguranju. Kao i prijave ili provere statusa štete bez odlaska u ekspozituru, na našem sajtu, telefonom, putem Viber aplikacije ili na mejl. Procese rada digitalizovali smo i zaposlenima omogućili rad od kuće, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa i zaštite građana. Rukovodeći se strategijom zalaganja za stabilnu i stručnu zaštitu od rizika, nastojaćemo da i ubuduće opravdamo poverenje osiguranika. Svesni smo da nam predstoji period još veće odgovornosti, ali je naše dosadašnje delovanje dokaz da smo u potpunosti spremni da i ubuduće nastavimo da opravdavamo poverenje osiguranika. Nastojaćemo da nastavimo sa radom na unapređenju procesa koji će doprineti sigurnom poslovanju, uz poštovanje bezbednosnih mera, kao i na zadovoljavanju potreba klijenata i kreiranju novih ili modifikovanju postojećih proizvoda i usluga. Dosadašnja strategija se pokazala kao veoma efikasna u kriznim situacijama, a mi ćemo se truditi da nastavimo da je primenjujemo i usavršavamo u skladu sa okolnostima koje nas očekuju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde