Osiguranje u 2021: Tri pitanja za Christopha Czettla, Grawe osiguranje

U otežanim uslovima poslovanja, sektor osiguranja ipak je ostvario rast premije u prvih devet meseci 2020. godine od oko dva odsto, navode menadžeri osiguravajućih kompanija. Ali, očekuje se da će se negativni efekti sigurno odraziti na profitabilnost na kraju godine, koju je obeležila pandemija.Usavršavanje onlajn usluga postalo je borba za goli opstanak.

Sa krajem nepredvidive i nimalo lake godine, «Svet osiguranja» razgovarao je sa menadžerima osiguravajućih kuća o nestabilnim uslovima poslovanja tokom pandemije i o tome kako je industrija osiguranja prilagodila poslovanje tokom krize 2020. godine.

Ovo su tri pitanja koja smo postavili:

1.Osim pandemije, šta je po vama obeležilo 2020.godinu u ekonomskom smislu? Šta je u sektoru osiguranja bilo značajno?

2.U kojoj meri je pandemija uticala na ostvarivanje rezultata?

3.Kakva je strategija napravljena za 2021.godinu budući da čak i ako bude vakcine ona sasvim sigurno neće doći do svakog građanina ni do kraja iduće godine?

Ovo su odgovori Christopha Czettla, predsednika Izvršnog odbora “Grawe osiguranja”.

  1. Promene koje su se dogodile mogu da se posmatraju iz više uglova, a jedan je da smo prepoznali šansu za novi način razmišljanja i novi način rada. Pokazalo se da imamo izvanrednu moć prilagođavanja i tako smo odlučili da zajedno, ne samo prebrodimo aktuelnu situaciju, već da iz novonastale situacije izađemo još snažniji i spremniji. Od samog početka pratili smo i razumeli aktuelnu situaciju i vodili računa o dobrobiti i interesima svih naših klijenata, stoga smo mogućnost uplate premije osiguranja produžili i do 150 dana. Pored toga, klijentima kojima je plaćanje premije ugovoreno u evrima, tokom trajanja vanrednog stanja, omogućili smo uplate i u dinarskoj protivvrednosti. U skladu sa preporukom Narodne banke Srbije, klijentima u starijoj životnoj dobi kojima je bila određena zabrana kretanja, kao i onima koji su u toku vanrednog stanja ostali bez redovnih prihoda ili su im prihodi znatno smanjeni, odložili smo uplate premije. I to bez uticaja na prava iz ovih ugovora i bez obračuna kamate na dospele obaveze za plaćanje premije osiguranja. Kad su administrativni poslovi u pitanju, obezbedili smo da se svi zahtevi realizuju elektronskim putem u cilju smanjenja fizičkog kontakta. Bilo da se radi o informacijama, promenama po polisama, prijavi osiguranog slučaja i likvidaciji šteta, ali i zaključenju novih ugovora. Prateći svetski koncept digitalizacije, trendove tržišta i navike naših postojećih i budućih korisnika, implementacija „smart“ rešenja bila je i zadovoljstvo našeg tima. Iza toga stoje i afiniteti i „ljubav prema inovacijama“, jer i sami volimo inovacije i nove tehnologije, pa se i sa velikim zadovoljstvom bavimo razvojem i unapređenjem web-solucija i servisa. 
  2. Izuzetno smo zadovoljni rezultatima u 2020. godini, čemu je zaslužan ceo Grawe tim, kako zaposleni u administraciji, tako i naše prodajne snage, odnosno sopstvena prodajna mreža i svi naši saradnici. Ovim putem želim i da im se zahvalim na angažovanju, trudu i upornosti koju su pokazali i u vremenima koja za sve nas nisu bila i još uvek nisu jednostavna. Iako je postulat naše kompanije da stoji iza svojih ljudi, potrudili smo se da svima obezbedimo još više i još bolja rešenja i alate za rad. Već sam napomenuo da je za nas fleksibilnost i prilagođavanje bilo od krucijalnog značaja za dalji napredak, pa smo i u tom smislu napravili još veće korake od planiranih. Dobar primer za to je i uvođenje novih rizika. Kako je naše razmišljanje usmereno ka budućnosti i kao odgovorno osiguravajuća kompanija ne oslanjamo se na trenutna rešenja, već razmišljamo dugoročno, imali smo i širu sliku tokom formiranja proizvoda osiguranja. Kao što je slučaj sa putnim zdravstvenim osiguranjem, gde smo proširili pokriće za slučaj pandemije, ali ne samo za slučaj rizika od oboljevanja od koronavirusa, već bilo koje druge pandemije u budućnosti, što se nadamo neće dogoditi.
  3. Krajnji cilj naše kompanije za predstojeću, kao i za svaku narednu  godinu je da zadržimo dobrobit i benefite za naše klijente, na čemu i zasnivamo naše poslovne aktivnosti. Zatim, da povećamo broj zaposlenih i proširimo kadrovsku strukturu, kao i da ostvarimo profitabilnost koja nam potvrđuje i garantuje stabilnost.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde