Osiguranje nije više konzervativna delatnost

Svaki početak jedne godine gleda se kroz ružičaste novogodišnje kugle, ali nikad kao ovaj novi januar 2022. koji deluje svečanije od ostalih jer počinje nakon dve teške i krizne godine.

Kao i u svakom novogodišnjem broju „Sveta osiguranja” i ove godine pitali smo top menadžment u industriji osiguranja kako su poslovali u drugoj pandemijskoj godini i šta planiraju ubuduće.

Sagovornik nam je Bojan Mijailović, predsednik Izvršnog odbora „Sava osiguranja“. 

Da li ste ispunili poslovne planove u drugoj pandemijskoj godini i šta su bili najveći izazovi i šta je obeležilo iz vašeg ugla ovu godinu?

Na osnovu naših dosadašnjih rezultata u ovoj godini, a imajući u vidu dogovorene poslovne aranžmane 2021. godinu završićemo sa premašenim planom i unapređenom tržišnom pozicijom. Uspeli smo da i u drugoj pandemijskoj godini brzo i adekvatno reagujemo na sve izazove, kao i da unapredimo naše procese i proizvode osiguranja. 

„Sava osiguranje“ je u segmentu neživotnih osiguranja za 11 meseci već ispunilo planove premije osiguranja, dok je u segmentu životnih osiguranja rast premijskih prihoda u odnosu na prethodni period, uvećan više od 20 odsto.

Najveći fokus našeg poslovanja i pored nepredviđenih okolnosti prouzrokovanih pandemijom bio je u domenu IT tehnologija i aplikacija, sa ciljem nastavljanja procesa digitalizacije, uz obezbeđivanje potrebne zaštite od cyber rizika, kojima smo sve više izloženi. U tom kontekstu, ponosni smo na rezultate postignute u internet prodaji, kao i jedinstvenim, digitalnim uslugama na tržištu koje smo omogućili našim osiguranicima.

Na čemu ste najviše radili tokom ove godine, da li ste uveli neke inovacije, šta vam je bilo u fokusu i na šta ćete akcenat staviti u 2022? 

Iako živimo i radimo u izazovnim vremenima, gledamo na izazove kao prilike, što nas je stimulisalo da sprovedemo brojna unapređenja i promene koje se odnose na pakete i programe osiguranja, ali i u svim vidovima naših servisa, u skladu sa našom poslovnom filozofijom. Za „Sava osiguranje“ njeni klijenti uvek su u centru. Takođe, sa inovativnim i modernim pristupom i postavljanjem novih standarda menjamo sliku o osiguranju kao konzervativnoj delatnosti.

U ovoj godini sproveli smo niz organizacionih i kadrovskih promena po svim poslovnim funkcijama u okviru oba segmenta osiguranja – životnog i neživotnog, što je doprinelo povećanju efikasnosti i produktivnosti. Dakle, fokusirani smo na „klijenta u centru“ i njegove potrebe u domenu imovinskih, životnih i zdravstvenih osiguranja.

Pored toga, uveli smo novine u domenu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Sada su u ponudi tri paketa „Sava Zdravo“. Redizajn proizvoda osiguranja transporta, kompaniji je obezbedio veću konkurentnost na tržištu i unapređenje premijskih prihoda.

Fokus u 2021. godini intenzivnije smo usmerili na digitalizaciju poslovnih procesa i tehnološku modernizaciju. Cilj nam je da unapređujemo sve oblasti poslovanja kako bismo svakog trenutka mogli adekvatno da odgovorimo na izazove u okruženju i da nas klijenti prepoznaju kao modernu i odgovornu kompaniju koja svakog trenutka može da odgovori na njihove različite zahteve i potrebe.

Akcenat u 2022. godini biće i dalje na digitalizaciji i tehnološkoj modernizaciji, ali i na plasiranju novih usluga osiguranja putem digitalnih kanala prodaje.

Kakvu 2022. očekujete i kakve ste poslovne planove zacrtali? 

Pandemija je i u ovoj godini imala ogroman uticaj na ekonomske aktivnosti u čitavom svetu. Domaća ekonomija je, prema trenutno dostupnim podacima, pretrpela manje posledice usled pandemije i globalnog usporavanja privredne aktivnosti u odnosu na većinu evropskih zemalja. Ova činjenica je, pre svega, rezultat postignute makroekonomske i finansijske stabilnosti, prethodne dinamike rasta, kao i privrednih reformi sprovedenih u prethodnom periodu.

Strateški cilj „Sava osiguranja“ je pozicioniranje kompanije kao respektivne i prepoznatljive na tržištu osiguranja.

Za sledeću 2022. godinu očekujemo da će biti još uspešnija za „Sava osiguranje“ i zato smo u svojim planovima predvideli zadržavanje pozitivnog trenda poslovanja uz dalji razvoj i unapređenje, što će rezultirati rastom pozicije na lestvici osiguravajućih kompanija i daljim povećanjem tržišnog učešća.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde