Oracle potpisao komercijalni ugovor o investiciji u data centar u Kragujevcu

Nekoliko meseci nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju, u Državnom data centru potpisan je komercijalni ugovor sa korporacijom Oracle koja je investirala u otvaranje prvog regionalnog centra u jugoistočnoj Evropi i IT infrastrukturu za pružanje IT usluga u različitim sektorima.

Ugovor su potpisali potpredsednik za cloud tehnologije i regionalni direktor za severnu i istočnu Evropu korporacije Oracle Kenet Johansen i direktor Data Cloud Tehnology Danilo Savić.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je rekao da je ovaj događaj značajan za dodatno pozicioniranje Srbije kao lidera u digitalnoj transformaciji u regionu jugoistočne Evrope, ali i za brži razvoj različitih IT klaud usluga.

„Globalni IT gigant kompanija Oracle donela je odluku da u Srbiji investira u uspostavljanje regionalnog Oracle javnog clouda tj. IT softverske i hardverske infrastrukture za pružanje sofisticiranih komercijalnih IT usluga u različitim sektorima, zdravstva, prodaje, bankarstva“, naveo je Jovanović.

On je rekao da se investicija Oracle meri u desetinama miliona evra i da je to prva takva investicija te kompanije u ovom delu Evrope i prva van EU.

„Upravo potpisanim ugovorom između Oracla i naše kompanije Data Cloud Tehnology koji obavlja komercijalne poslove u data centru podrazumeva se zakup prostora za početak od 120 rek ormana sa mogućnošću proširenja za još 300 rek ormana čime se i Oracle i Republika Srbija pozicioniraju kao regionalni IT lideri“, rekao je Jovanović.

Da podsetimo, Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu vlade Srbije i korporacija Oracle, u oktobru na Svetskoj izložbi EKSPO 2020 u Dubaiju, potpisale su Memorandum o razumevanju, čija je svrha procenjivanje mogućnosti uspostavljanja regionalnog data centra u okviru komercijanog segmenta Državnog data centra u Kragujevcu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde