Određena minimalna cena rada: sindikati nezadovoljni, poslodavci zadovoljni

Nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta u kome sede predstavnici Vlade Srbije, sindikata i Unije poslodavaca, rečeno je da će minimalna zarada od 1. januara sledeće godine iznositi 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto.

Kako je navedeno, time se pokriva 89 odsto minimalne potrošačke korpe i najavljeno je da će na kraju 2023. godine biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Najavljene su i olakšice za privredu, tako što će biti povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, dok će stopa doprinosa za PIO biti smanjena za 0,5 odsto

Dva reprezentativna sindikata UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) nisu zadovoljni najavljenim povećanjem. Oni su ostali pri svojim prvobitnim stavovima da minimalna cena rada mora da bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, tačnije 39.000 dinara.

Sa druge strane, predstavnici Unije poslodavaca Srbije zadovoljni su predloženim povećanjem minimalne cene rada i olakšicama koje prate privredu. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde