Odobren najveći ekonomski plan u istoriji SAD

Američki zastupnički dom dao je konačnu potvrdu jednom od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj istoriji vrednom 1900 milijardi dolara

Plan predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći deo Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na decu i veća izdvajanja za program vakcinacije.

Potvrda u donjem domu Kongresa, koji je takođe pod kontrolom demokrata, prošla je bez podrške republikanskih zastupnika, nakon nekoliko nedelja stranačkih prepucavanja.

Demokrati meru predstavljaju kao ključan odgovor na pandemiju koja je u SAD-u ubila više od 528.000 stanovnika i obrisala milione radnih mesta.

„Puno se govori da je ovaj paket prevelik i preskup, ali ako je nekad bilo vreme za velike stvari, to je sada“, istaknuo je demokrata Ričard Nil.

Ovim paketom se proširuju izdvajanja za pomoć u slučaju nezaposlenosti ali i omogućava direktna finansijska podrška materijalno ugroženom stanovništvu.

Osim za socijalne programe, država će izdvojiti i sredstva za podršku proizvodnji i distribuciji vakcina u iznosu od 20 milijardi dolara. Takođe je opredelila 50 milijardi za testiranje i praćenje kontakata zaraženih.

Deo sredstava izdvojiće i za pomoć onima koji imaju problem sa otplatom hipoteka, a veliku svotu pripremila je i za savezne države, lokalne vlasti kao i za plemenske zajednice.

Iznos od 120 milijardi dolara izdvojen je za pomoć vrtićima i osnovnim školama, odnosno ustanovama koje vaspitavaju i obrazuju decu do 12 godina starosti. Cilj je, kažu zvaničnici, da se omogući što skoriji povratak dece u škole.

Paket pomoći namenjen je i Amerikancima koji ne mogu da priušte zdravstveno osiguranje a u ovoj situaciji ono im je veoma potrebno. On će pružiti podršku i Programu za pomoć u ishrani, koji omogućava siromašnim Amerikancima pristup hrani.

A pošto je podrška potrebna i onima koji spremaju hranu, za pomoć restoranima izdvojeno je 30 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde