Odluku Shell-a, platiće Nemci

Odluku britanskog naftnog diva Shell-a da se pridruži kompanijama koje se povlače sa ruskog tržišta, platiće izgleda Nemci.

Kompanija je saopštila da će prestati da kupuje rusku naftu i prirodni gas. Takođe će zatvoriti svoje benzinske pumpe, prekinuti poslove s avio gorivom i sve druge operacije u toj zemlji. Shell je naveo u saopštenju da će se „postepeno“ povući iz svih ruskih poslova sa ugljovodonicima, uključujući sirovu naftu, naftne derivate, prirodni gas i tečni prirodni gas, prenosi agencija AP.

Kao posledica ovakve odluke, doći će do promena u Nemačkoj. Saopšteno je da je zbog napete situacije na tržištu privremeno ograničena prodaja lož ulja, dizela i drugih proizvoda od strane Shell-a pojedinim većim kupcima u Nemačkoj.

Shell je potez objasnio „ogromnim poremećajima i nestašicom na energetskim tržištima” koje su izazvali rat u Ukrajini, naknadne sankcije Rusiji i rast ekonomske aktivnosti nakon pandemijskog zatišja.

Uz ove vesti iz kompanije, nemački mediji pišu o tome kako bi cena benzina u ovoj zemlji mogla dostići i 2,50 evra. Na brojnim benzinskim pumpama cena benzina već je iznad dva evra, piše nemački Bild.

A kraj rastu cene naftnih derivata na vidiku ne vide ni eksperti. Oni smatraju da će cena nafte na svetskom tržištu dostići 200 dolara. Tako bi i cena od 2,50 evra po litri mogla biti lako dostižna.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde