Odbor direktora EPCG traži zabranu skupštine akcionara

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) podneo je Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mere kojom traži da sud zabrani održavanje skupštine akcionara koju je vlada sazvala za 25. februar.

“U predmetnoj stvari sud preduzima radnje u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o odluci kada ista bude doneta”, rekli su za dnevni list Dan iz Privrednog suda.

Tim povodom, redakcija Dana je kontaktirala EPCG, odnosno bord direktora koji je prošle sedmice sazvao skupštinu akcionara za 16. mart. To su uradili 30 dana nakon što su primili zahtev vlade za sazivanjem skupštine akcionara, odnosno poslednjeg dana zakonskog roka u kojem je trebalo da donesu odluku o sazivanju sednice.

Iz EPCG su naveli da postupak sazivanja skupštine akcionara za 25. februar od strane vlade „nema pravnog utemeljenja“, te da su više puta u zvaničnoj pisanoj komunikaciji to predčili i vladi i resornom Ministarstvu kapitalnih investicija.

„EPCG je kao odgovorna kompanija pokrenula postupak pred Privrednim sudom u cilju obezbeđenja pravne sigurnosti u postupanju prilikom sazivanja skupštine akcionara, kako za EPCG kao društvo i njene organe, tako i još važnije za više od 2.400 svojih akcionara”, dodali su iz te crnogorske kompanije.

Kako objašnjavaju, Vlada Crne Gore je donela dva zaključka i dve odluke o sazivanju vanredne skupštine akcionara EPCG, pri čemu je prvom odlukom, donetom u decembru, tražila od organa EPCG da sazove vanrednu skupštinu, što je u potpunosti u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Drugom odlukom, od 22. januara 2021, vlada je sama zakazala vanrednu skupštinu akcionara sa istim dnevnim redom „iako za to smatramo nije imala pravno utemeljenje“, navode iz EPCG.

“Na taj način, na snazi su dva zaključka i dve odluke vlade po istom pravnom osnovu, što stvara pravnu nesigurnost i implicira postupanje suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima od strane kvalifikovanog akcionara, što može imati nesagledive posledice po EPCG kao pravnog subjekta“, zaključili su u Odboru direktora EPCG.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde