Od čega zavisi ostanak stranih kompanija u Srbiji?

Tvrdnje da bi strane kompanije mogle da se povuku iz Srbije iz političkih razloga, među kojima je i stav državnih zvaničnika prema Rusiji, je pucanj iz prazne puške, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

On je rekao da su to privatne kompanije koje donose odluke na osnovu svojih interesa, a ne na osnovu toga šta neki političari zagovaraju.

„Strane firme pucaju praznom puškom kada prete da će se odseliti iz Srbije. Zar bi se nemačka firma vratila tamo da plaća gas, ne 270 dolara za 1.000 kubnih metara, nego 2.000 dolara, struju nekoliko puta skuplje ili radnika, umesto minimalno 300-400 evra, najmanje 1.500 evra“, rekao je Savić agenciji Beta.

Istakao je da veruje da menadžeri stranih firmi i ne razmišljaju o odlasku jer „gde ima bolje“, osim ako Srbija uvede sankcije Rusiji, pa gas poskupi ili značajno poraste cena struje.

Dodao je da nemački kancelar Olaf Šolc ne bi nadomestio gubitak nemačkoj kompaniji koja bi zatvorila fabriku u Srbiji.

Na pitanje da li je napravljena greška što što su strane firme daleko više subencionisane umesto domaćih, koje se ne bi iselile i u ovim teškim političkim uslovima zbog rata u Ukrajini, Savić je rekao da vlada pogrešno uverenje da su domaće firme u neravnopravnom položaju u odnosu na strane kada je reč o kriterijumima dodele te finansijske podrške.

Po Zakonu o ulaganjima iz 2014. godine status inostranih i domaćih firmi je, prema njegovim rečima, izjednačen u pogledu dodele subvencija. Međutim, multinacionalne kompanije koje su došle u Srbiju imale su već spremnu tehnologiju, pripremljen proizvodni brend, sigurno tržište, lakše dolazle do finansijskih sredstava, pa su zbog toga i lakše dobijale subvencije, ali i funkcionišu tako što ne proizvode za magacine, već kada imaju narudžbinu delova za određeni proizvod odmah ga istovaruju na proizvodnu traku.

To, kako je rekao, znači da, na primer kada Fijat ima kupca, zaposleni rade, ne sedam-osam sati, već 10-12 i više i zbog toga nisu adekvatno plaćeni, a uz to većina nije u stalnom radnom odnosu.

Savić je rekao da je greška napravljena posle 2000 godine kada je masovnom privatizacijom ili „navodnim“ restrukturiranjem uništena domaća industrija i danas nema velikih firmi koje bi imale spreman proizvod, obezbeđene finansije i sigurno tržište i kao takve ne mogu da konkurišu stranim kompanijama, pa čak ni kao podizvođači.

„Ne dolaze strane firme u Srbiju da bi njoj bilo bolje, već zbog toga što one imaju koristi, a zadatak države je da u sklapanju ugovora ispregovara što bolje uslove“, rekao je Savić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde