Novi šef IFAD-a: Stotine milijardi usmeriti ka malim farmerima

“Stotine milijardi dolara treba usmeriti ka malim farmama ulaganjem u očuvanje vode i zemljišta, nuđenjem zajmova sa niskim kamatama, pristupom tržištima i povećanjem produktivnosti”, rekao je novi šef fonda za poljoprivredu Ujedinjenih nacija (IFAD) Alvaro Lario.

„Ono što vidimo je da trenutno nisu u stanju čak ni da proizvode svoju [sopstvenu] hranu, mnogi od njih moraju da prodaju svoju imovinu… jer nemaju dovoljno da se hrane”, upozorio je Lario u svojoj prvoj nedelji na novom poslu, prenosi Guardian.

Lario je rekao da je uticaj rata u Ukrajini mesecima poremetio isporuku ključnih useva i doveo do skoka cena đubriva, pogoršavajući postojeće probleme.

“Ako ne uložimo odmah…”

„Ako ne uložimo odmah, u desetinama ili stotinama milijardi, čak i ako uskoro rešimo ukrajinski rat, za dve do pet godina bićemo u istoj situaciji“, rekao je on.

Lario želi da se IFAD fokusira na ulaganje u otpornost malih farmera kako bi mogli da proizvode hranu za sebe i da ne budu prepušteni na milost i nemilost spoljnim šokovima.

Aktuelna kriza sa hranom, pogoršana ratom u Ukrajini, ponoviće se – i to uskoro – osim ako se svetski lideri ne pozabave decenijama nedovoljnog ulaganja u način na koji se hrana uzgaja i isporučuje, upozorio je on.

IFAD je finansijska agencija UN sa sedištem u Rimu koja radi sa Organizacijom UN-a za hranu i poljoprivredu i Svetskim programom za hranu, kao i sa privatnim sektorom, na promociji sigurnosti hrane kroz održivu poljoprivredu davanjem grantova i jeftinih kredita poljoprivrednicima u zemljama u razvoju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde