Novi šef Bosch-a: Krizi još nije kraj

Nestašici poluprovodničkih čipova ne nazire se kraj i to će izazvati velike probleme u automobilskoj industriji u 2022. godini, upozorio je novi izvršni direktor nemačke tehnološke kompanije Bosch, Stefan Hartung.

„Moramo jasno reći da kriza oko čipova nije gotova“, rekao je šef najvećeg svetskog dobavljača automobilske industrije za nemački nedeljnik Focus.

„Svi mi u nemačkoj industriji se oslanjamo na pretpostavku da će problem uskih grla u snabdevanju biti rešen. Ako nemate čip, ne možete završiti upravljački sistem automobila, dakle ni samo vozilo. To će nas koštati puno energije u celoj 2022.“, rekao je Hartung.

Zbog krize koju je izazvala nestašica čipova nova nemačka vladajuća koalicija levog centra možda neće postići sve svoje ciljeve, na primer onaj o 15 miliona električnih automobila na nemačkim putevima do 2030. godine.

To će biti neostvarivo „ako se uskoro ne reše problemi u globalnim lancima snabdevanja. I to ne važi samo za autoindustriju“, naglasio je čelnik  Bosch-a.

Izrazio je i načelnu skepsu prema roku koji je Berlin zacrtao.

Ostvarivanje tog cilja zahteva ne samo sirovine, baterije i potražnju, koja će najviše zavisiti o infrastrukturi punionica, već i promene u društvu i tehnološku transformaciju, objasnio je novi šef Bosch-a koji bi za nekoliko dana trebao preuzeti kormilo od Volkmara Denera.

I struja koju će vozila koristiti trebala bi biti proizvedena iz zelenih izvora, podsetio je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde