„Novi savetodavni aranžman Srbije sa MMF-om biće podrška za rast srpske privrede“

Srbija će da zatraži još jedan savetodavni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bez pozajmljivanja novca, koji je značajan zbog reformi i javnih finansija, a konačna potvrda treba da dođe iz Vašingtona, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u RTS emisiji „Oko ekonomije“.

Prema njegovoj oceni, Srbiji je kao i celom svetu, zbog pandemijske krize koristan ovaj aranžman, zbog povećanog javnog duga, konsolidacije javnih finansija, ali i zbog privrednih, strukturnih reformi koje slede, u čemu je uloga MMF-a u znanju i analizi važna.

„Drugo je i podstrek da se krene ka tome što na kratak rok boli, ali na srednji i duži rok donosi rezultate. Tu je prvi blok reformi javnih preduzeća. MMF se zalagao da se krene sa reformom EPS-a, to je predlagao i Fiskalni savet. A kada bi sistem kao što je EPS postao efikasan, on bi, vukao privredni rast, a ovako tavori. Koliko je to veliki problem vidi se zbog zagađenja”, rekao je Petrović.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je nedavno da očekuje da novi Instrument za koordinaciju politika – PCI bude razmatran i odboren od strane izvršnog odobra MMF u drugoj polovini juna i da je glavni cilj novog savetodavnog aranžmana sa Srbijom, posle onog koji je istekao u januaru ove godine, da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije.

Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić napominje da je važno što Srbija može da koristi iskustva i znanje MMF, posebno zbog dobijanja investicionog rejting.

Savić navodi da je MMF rekao tri stvari – kako nastaviti reforme, druga stvar je zelena agenda i strukturne reforme kao treću stvar.

„Moramo da rešimo nekoliko stvari, njih Fond navodi i eksplicitno – pre svega vladavina prava i rešavanje problema javnih preduzeća. Ona moraju da postanu efikasna i da postanu konkurentna i da postoji korporativna struktura. Svi ćemo imati korist od toga“, navodi Savić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde