Nova pravila EU za multinacionalna preduzeća

Evropski parlament na plenarnoj sednici izglasao je nova pravila o objavljivanju plaćenog poreza na dobit po kojima će multinacionalna preduzeća morati da objavljuju količinu poreza koju isplaćuju svakoj državi članici Evropske unije u svrhu suzbijanja prakse neplaćanja poreza.

„Usvajanje zakonodavstva dugo je očekivani korak u povećanju transparentnosti preduzeća, što je presedan u svetu. EU mora stati na kraj tajnovitosti oko toga gde i kako multinacionalne kompanije posluju i koliko poreza plaćaju u svakoj zemlji“, kazao je na plenarnoj sednici suizvestilac Iban Garsija Del Blanko iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D).

Izveštaje o iznosu poreza koje plaćaju državama članicama moraće da objavljuju multinacionalne kompanije i njihove ćerke firme čiji su godišnji prihodi veći od 750 miliona evra i aktivne su u više država članica EU-a.

Ćerke firme i podružnice ispod navedenog praga prihoda od 750 miliona evra takođe će morati da objavljuju poreske informacije ako se utvrdi da su osnovani samo zato da bi preduzeće moglo da izbegne nove obaveze izveštavanja.

Isto tako, izveštaje o poreskoj transparentnosti moraće objavljivati i kompanije iz određenih zemalja koje nisu deo EU-a, ali su na njegovom popisu nekooperativnih jurisdikcija u poreske svrhe. Zastupnici su tražili još strože odredbe za suzbijanje premeštanja dobiti u poreske oaze izvan EU-a i ova nova pravila omogućiće razotkrivanje poreskih prihoda koji se gube kroz poreske oaze.

U rezoluciji iz januara 2021. Parlament je utvrdio da su šest od 20 najvećih poreskih oaza države članice Unije te da su među šest najvećih čak dve EU članice.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde