Nobelovac: Smešno je situaciju u SAD nazvati recesijom

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Ričard Taler kaže da su SAD možda zabeležile dva uzastopna tromesečja ekonomske kontrakcije, ali je „smešno“ opisati to kao recesiju.

“Ne vidim ništa što bi ličilo na recesiju. Imamo rekordno nisku nezaposlenost, rekordno mnogo slobodnih radnih mesta. To izgleda kao snažna ekonomija“, rekao je Taler za CNBC, prenosi Seebiz.

“Ekonomija raste, samo raste nešto sporije od cena. A to znači da je stvarni BDP malo pao, ali mislim da je smešno to nazivati recesijom”, rekao je.

„Nije nalik nijednoj recesiji koju smo videli u mom prilično dugom životu.“

Američki bruto domaći proizvod ili BDP pao je za 0,9% na godišnjem nivou u drugom tromesečju, nakon pada od 1,6% u prvom tromesečju. Dva uzastopna pada rasta BDP-a zadovoljavaju tradicionalnu definiciju recesije. Službeno, Nacionalna kancelarija za ekonomska istraživanja proglašava recesiju i ekspanziju, te verovatno još mesecima neće dati sud o kojem razdoblju je reč.

Taler, dobitnik Nobelove memorijalne nagrade za ekonomske nauke 2017., najpoznatiji je po svom radu u biheviorističkoj ekonomiji – i po objašnjavanju takozvane zablude „vruće ruke“ zajedno s pevačicom Selenom Gomez u filmu „The Big Short“ iz 2015.

Njegov rad proučava kako ljudi donose odluke koje su naizgled iracionalne prema ekonomskoj teoriji, a njegova koautorska knjiga, „Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness“, opisuje kako se to može koristiti za stvaranje boljih rešenja javne politike i „podsticati“ ljudsko ponašanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde