Nobelovac savetovao komšije da ne žure sa uvođenjem evra

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic rekao je da bi Hrvatska trebalo da pričeka sa uvođenjem evra jer bi šteta mogla biti veća od prednosti zbog šokova koji se događaju u svetu, a različito utiču na zemlje.

“To je otvoreno pitanje”, rekao je Stiglic u Briselu gde učestvuje na 8. Kohezijskom forumu, preneo je Poslovni.hr.

“Iz ekonomskog ugla gledanja, potencijalni benefiti (od uvođenja evra) mnogo su ograničeniji od potencijalnih troškova. Postoje argumenti zašto bi trebalo pričekati s ulaskom u evrozonu. Ali, o tim stvarima odlučuje politika”, izjavio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar finansija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić žele što pre uvesti Hrvatsku u područje zajedničke valute eura.

“U konačnoj smo fazi da Hrvatska pristupi evrozoni. Hrvatska će biti spremna za uvođenje evra 1. januara iduće godine (2023.)”, izjavio je Plenković u sredu u Madridu nakon sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom (Pedrom Sánchezom).

Evro je valuta u 19 od 27 država Evropske unije, a neke poput Švedske godinama odbijaju da je uvedu, smatrajući da je nacionalna valuta neophodna za upravljanje ekonomskom politikom, prenosi Biznis.rs.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde