Nobelovac dao tri razloga za pogoršanje inflacije u SAD

Poremećaji u tržišnoj ponudi, marže i cena stanarina. To su tri razloga zbog kojih će se, prema Stiglicu, pogoršati inflacija u SAD.

Ekonomista i Nobelovac Džozef Stiglic istakao je tri razloga zbog kojih smatra da će se nastavkom rasta kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama pogoršati inflacija.

U razgovoru za američku televizijsku kuću CNBC koji prenosi Klix.ba,  izjavio je da mu je zabrinjavajuće to ako taj rast bude previsok, prebrz i ako bude dugo trajao. Stiglic, koji je učesnik italijanskog ekonomskog Foruma Ambrosetti, smatra da je potrebno, kako je izjavio, prilagoditi politiku skoro nulte ili nulte kamatne stope koja je preovladavala 2008., kada je bila recesija.

Poremećaji u tržišnoj ponudi

Istakao je tri razloga zbog kojih smatra da bi Centralna banka SAD-a (FED) mogla podstaći inflaciju rastom kamatnih stopa. Prvi je taj što je mišljenja da su najveći uzroci inflacije u poremećajima u tržišnoj ponudi, koji dovode do viših cena nafte, hrane, pa čak i do nestašica hrane za bebe, što se nedavno desilo u SAD-u.

„Da li će rast kamatnih stopa dovesti do toga da bude više nafte, ali po nižoj ceni? Da li će rast kamatnih stopa dovesti do toga da bude više hrane, ali po nižoj ceni? Očigledno je da neće. Zapravo, rizik je da će to dovesti do pogoršanja situacije. Zašto? Ono što treba da uradimo jeste da investiramo na način kako bismo se oslobodili problema na strani ponude, a koji stvaraju takav haos u našoj ekonomiji“, rekao je za CNBC.

Marže

Drugi razlog zbog kojeg smatra da bi rast kamatnih stopa u SAD-u mogao pogoršati inflaciju jeste taj što je za Stiglica činjenica da su marže za velike korporacije rasle zajedno s njihovim ulaznim troškovima.

„Dakle, rast kamatnih stopa na nekonkurentnim tržištima može uzrokovati još višu inflaciju“, dodaje.

Cena stanarina

Treći razlog zbog kojeg smatra da bi rast kamatnih stopa mogao dodatno pogoršati inflaciju jeste cena stanarina, a što je važan segment inflacije. Podsetio je da rast kamatnih stopa odražava i na stanarine.

Stiglic je profesor na Univerzitetu Columbia te je autor knjiga „Cijena nejednakosti (The Price of Inequality)“ i „Globalizacija i njena nezadovoljstva (Globalization and Its Discontents)“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde