Niste videli šta se ’iza brega valja’. Šta vam je promaklo u proceni?

Kaže se da inovatori imaju ’oči navrh glave’ i da vide šta se ’iza brega valja’. A, zapravo je u osnovi ovakvih moći način razmišljanja bez predrasuda i kočnica. U nastavku je 5 ključnih koje izdvajaju trojica eksperata za ljudsko ponašanje i mentalne procese.

 U saradnji sa dvojicom eksperata iz polja ljudskog ponašanja (Geof Taf i Stiven Golbah, Provoke), Karmajn Galo je izveo korisnih 5 razumskih kočnica koje mogu biti ozbiljan problem i prepreka u razmišljanju. Konkretno, svako u poslu danas mora da ume da prepozna novitete i trendove koji dolaze, a koji će biti ’zlatna koka’. Bez toga, ostaje samo cupkanje u mestu.

Na prvom mestu, dostupnost

U ljudskoj je prirodi da je čovek skloniji da prihvati informacije koje su mu lako mentalno dostupne“, kaže Galo.

Na primer, pre 13 godina jedna od medijskih kompanija je odbila da prihvati da će se desiti vrtoglavi rast korisnika koji će želeti da gledaju televizijski sadržaj koji oni žele, kada žele, kako žele i koliko. Podaci od pre 13 godina su govorili da je takvih samo 1,75% među konzumentima televizijskog sadržaja i odluka kompanije je bila da su oni nevažni. Oni koji su doneli ovakvu odluku u potpunosti su bili slepi za novi striming trend koji dolazi.

Zašto im je to promaklo?

Prosto. Ova ideja im nije bila mentalno dostupna.

Status quo

Prirodno, čovek želi da stvari ostanu takve kakve su. To znači sigurnost i ’tlo pod nogama’. Za posao, status quo može da bude i smrtna presuda. Ako stvari stoje na mestu, nema takmičenja sa konkurencijom, odnosno, ispadate u prvom krugu.

Na primer, većina menadžmenta gotovo uvek razmišlja o lansiranju novih proizvoda na sledeći način:

Možda neće uspeti onako kako mislimo.

Nema šanse da će sektor prodaje prihvatiti ideju.

Ovakav način razmišljanja je pokušaj izbegavanja rizika. Tačnije, ovo je status quo na delu.

Veći je rizik ostati u mestu nego se uhvatiti za novitete“, piše Galo.

Ego na delu

Nije novo da je svakome bliži sopstveni pogled na svet nego tuđ. Ovo je problem u poslu jer postavlja fokus na podatke i prilike koje su deo samog posmatrača.

Važno – obratite pažnju na različite poglede na svet i različita mišljenja.

Emocije zaslepljuju

Još jedna ozbiljna prepreka je emotivna reakcija.

Još jedna prirodna reakcija svakog čoveka je da prvo reaguje na pojavu ili informaciju koja u njemu izaziva jaku emociju. Ako nema tog ’emotivnog udarca’, nema ni reakcije i pojava se jednostavno ignoriše.

Za ovakvu razumsku kočnicu dobar je i prethodni primer medijske kuće i onih 1,75% koji nisu uzrokovali ama baš nikakvu emotivnu reakciju.

Precenjivanje

U knjizi Provoke Taf piše:

Ljudi sebe precenjuju, sigurni su da ispravno procenjuju situacije. Teško prihvataju da nisu u pravu. Ovo se pre svega odnosi na lidere.“

Ali, odličan lider će se okružiti ekipom koja je spremna da iznese drugačija razmišljanja i stavove. Zato i jeste odličan.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde