Ništa od radničkog sindikata u Amazonu

Kompanija najbogatijeg čoveka na svetu izborila se sa radnicima i po svom sudeći neće imati problema sa sindikatom radnika jer ga , za sada, neće ni biti.

Na glasanju radnika skladišta u Alabami pobedili su oni koji glasali protiv pristupanja američkom sindikatu maloprodaje i veleprodaje RWDSU, čime je propao pokušaj uspostavljanja prvog Amazonovog sindikata radnika u Sjedinjenim Državama. 

RWDSU najavljuje tužbe zbog toga što je navodno Amazon ilegalno uticao na ishod glasanja, ali kompanija Džefa Bezosa negira optužbe, rekavši da „naporno radi na osluškivanju zabrinutosti i napretku“, prenosi Seebiz.

Ovaj poraz je, kako pišu američki mediji, naglasio slabost radničkog pokreta u SAD-u, a deonice Amazona porasle su dodatnih 0,8 odsto nakon poraza.

Amazon je sve vreme tvrdio da većina zaposlenih ne želi sindikat, niti ga treba. Kompanija već govori da radnicima pruža brojne pogodnosti i minimalnu platu od 15 dolara na sat. Protivljenje sindikatu nikada nije bilo skriveno – pokušali su da odlože glasanje, zahtevali glasanje uživo, organizovali obavezne sastanke sa zaposlenima i platili objave u lokalnim medijima, prenosi Guardian.

Od svog osnivanja 1995. godine, Amazon je više puta bio na udaru kritika zbog držanja zaposlenih pod stalnim nadzorom i pritiskom da ispuni teško dostupne kvote. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde