Ništa od dogovora oko preuzimanja najstarije banke na svetu

Italija je završila pregovore s UniCredit bankom o prodaji Monte dei Paschi di Siene (MPS) što predstavlja krah dugogodišnjih napora rimske vlade da vrati posrnulu toskansku banku u privatne ruke.

Neuspeh da se premosti jaz u proceni vrednosti od više milijardi evra među stranama ostavlja Italiju nesposobnom da dovrši restrukturiranje svog bankarskog sistema koje je započela pre šest godina.

Rim će sada tražiti produženje rokova dogovorenih s telima Evropske unije za ponovnu privatizaciju MPS-a.

Italija je počela da radi na ponovnoj privatizaciji MPS-a nedugo nakon što ga je spasila 2017. za 5,4 milijarde evra, a prvi korak je bio da se reši većine preostalih dugova.

Rim je spajanje s jačom konkurencijom smatrao najboljim načinom za rešavanje najvećeg bankarskog problema u zemlji i izdvojio je UniCredit nakon što je konkurentska Intesa Sanpaolo gurnula svoj tržišni udeo do tržišnih granica prošlogodišnjim preuzimanjem UBI-ja.

“Uprkos naporima obe strane pregovori koji se odnose na potencijalno sticanje definisanog perimetra Banca Monte dei Paschi di Siena više se neće nastaviti,”rekli su UniCredit i Ministarstvo finansija u zajedničkom saopštenju.

Pristajući na ekskluzivne razgovore s Ministarstvom finansija u julu, nova izvršna direktorka UniCredita Andrea Orcel zahtevala je da se sporazum usmeri samo na delove MPS -a, te bude neutralan za kapital UniCredita i nudi povećanje dobiti od 10 odsto.

Ministarstvo je izračunalo da je imovina koju je odabrao UniCredit imala tržišnu vrednost između 3,6 milijardi i 4,8 milijardi evra s obzirom na 600 miliona evra godišnje dobiti, rekla je osoba koja je upoznata s tim.

To je otvorilo veliki jaz s UniCreditovom procenom iste imovine od 1,3 milijarde evra, dodao je izvor.

Italijanska banka Monte dei Paschi di Siena osnovana je 1472. godine i do danas radi. Reč je o najstarijoj aktivnoj banci na svetu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde