NIS grupa u 2021. ostvarila neto dobit od 21 mlrd dinara

Zahvaljujući čvrstoj finansijskoj disciplini i fokusiranosti na prioritetne razvojne projekte, uz povoljnije tržišne uslove, NIS grupa je u 2021. godini značajno unapredila finansijske i operativne rezultate u poređenju sa prethodnom godinom. Kako se navodi u saopštenju, neto dobit NIS grupe u prošloj godini iznosila je 21 milijardu dinara, dok je u 2020, usled posledica pandemije korona virusa, zabeležen gubitak od 7,6 milijardi dinara. 

Pokazatelj EBITDA u izveštajnom periodu iznosi 53,2 milijarde dinara, što je 3,4 puta bolji rezultat od ostvarenog godinu dana ranije. U razvojne projekte tokom 2021. godine investirano je 20,2 milijarde dinara. Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 217,8 milijardi dinara, što je 21 odsto više u odnosu na obaveze iz 2020. godine. Prosečna cena nafte tipa „Brent Dtd“ u izveštajnom periodu bila je 70,7 dolara po barelu, odnosno 70 odsto više nego godinu dana ranije.

„Iza nas je veoma izazovan period u kom smo očuvali stabilnost NIS-a, ali i uspeli da proširimo poslovanje na oblast petrohemije,” rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

“Uspešno sprovođenje Ugovora o strateškom partnerstvu sa HIP Petrohemijom i Vladom Srbije za nas ostaje prioritet i u narednim godinama. Domaćinsko poslovanje omogućava nam da mirnije planiramo dalju modernizaciju svih segmenata biznisa i u 2022. godini planiramo investicije u iznosu od 25 milijardi dinara. Međutim, tržište je i dalje nestabilno, pa je neophodno da nastavimo sa sprovođenjem poslovnog modela koji se pokazao uspešnim u kriznom periodu. To znači snažnu finansijsku disciplinu, fokusiranost na ključne projekte, stalni profesionalni razvoj naših zaposlenih i doprinos boljitku šire zajednice“, rekao je on.

NIS grupa je u 2021. godini, takođe, ostvarila značajne operativne rezultate. Ukupno je proizvedeno 1,194 miliona uslovnih tona nafte i gasa, a ukupno je u rad pušteno više od 40 razradnih i istražnih bušotina u Srbiji i Rumuniji. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde