NIS 31. avgusta isplaćuje dividende

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je putem Beogradske berze da će dividendu koju je u junu usvojila skupština akcionara isplatiti 31. avgusta.

Akcionarima će biti isplaćena jedna milijarda dinara u ove svrhe odnosno bruto dividenda od 6,14 dinara po akciji.

Građani koji imaju u vlasništvu akcije NIS dobiće dividendu umanjenu za 15 odsto poreza, što je oko 5,22 dinara po akciji.

NIS je, podseća brokerska kuća Momentum, prošle godine zabeležio gubitak od 5,9 milijardi dinara, pa će dividenda biti isplaćena iz neraspoređene dobiti prethodnih godina.

Pravo na dividendu imaju akcionari koji su bili upisani u knjigu akcionara na dan 19. jun.

„NIS je proteklih godina akcionarima delio 25 odsto ostvarene dobiti putem dividende, premda zvanična dividendna politika podrazumeva isplatu dividende od najmanje 15 odsto od ostvarene dobiti. Kompanija od 2013. godine neprekidno isplaćuje dividende i do sada je isplatila akcionarima ukupan iznos po ovom osnovu od oko 59 milijardi dinara“, ističe Momentum.

Akcije NIS-a i dalje se, navodi se, nalaze na 16-17 odsto ispod predpandemijskog nivoa, a po poslednjoj ceni od 616 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 100,45 milijardi dinara, što je 854,1 milion evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde