Niko ne zna zašto Bil Gejts kupuje poljoprivredno zemljište u SAD

Bil Gejts, četvrti najbogatiji čovek na svetu, tiho je ugrabio 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD.

Godinama se govori o tome da Gejts kupuje poljoprivredno zemljište u državama Florida i Vašington, The Land Report je otkrio da je Gejts kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država, piše Forbes i dodaje da nije potpuno jasno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište.

Njegova najveća imanja su u Luizijani (69.071 hektara), Arkanzasu (47.927 hektara) i Nebraski (20.588 hektara). Pored toga, on ima udeo u 25.750 hektara zemljišta na zapadnoj strani Finiksa u Arizoni. 

Prema istraživanju Land Reporta, zemljište drži direktno i preko kompanije Cascade Investments, koja imao udeo firmama koje se bave bezbednošću hrane pa i čak u kanadskoj železnici. 

Ovo nije jedini Gejtsov pokušaj u poljoprivredi. Tokom 2008. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji. Fondacija je tada uložila i u razvoj i širenje „superuseva“ otpornih na klimatske promene i na mlečne krave sa većim prinosom. 

Na listi 100 najvećih zemljoposednika u Americi, koju Land Report objavljuje, na prvom mestu se nalazi Džon Meloun, vlasnik Liberty Media, koji poseduje rančeve i šume širom SAD, Ted Tarner, vlasnik CNN-a je treći na listi, a Džef Bezos, osnivač Amazona, koji se utrkuje sa Elon Maskom na listi najbogatijih ljudi na svetu je na 25.mestu. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde