Nikad više: Rio Tinto znao, ali ipak uništio 46,000 godina stare pećine u Australiji

Krajem prošle nedelje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održana je rasprava o Projektu Jadar, koji britansko-australijska rudarska kompanija Rio Tinto namerava da sprovede u okolini Loznice.

Kako govore izveštaji sa ove rasprave, uglavnom se sve svelo na to da predstavnici kompanije Rio Tinto navode da taj projekat neće imati poguban uticaj na životnu sredinu, dok deo stručne javnosti ukazuje da bi on mogao da dovede do uništavanja zemljišta i vodotokova.

Sve ukazuje na to da će se o tome još pričati.

Ali što bi se reklo, sa druge strane zemljine kugle, kako prenosi BBC, u ovoj kompaniji desio se neočekivan događaj. Na godišnjem sastanku deoničara kompanije, čak 61 odsto njih glasalo je za to da se odlazećim direktorima kompanije ne isplati paket plata i bonusa od oko 55 miliona dolara. 

Razlog je skandal iz Australije zbog koga je 14 izvršnih direktora najavilo da odlaze iz kompanije, a ovi milioni su bi predstavljali “zahvalnost” Rio Tinta na njihovom radu.

Da podsetimo, kompanija Rio Tinto je u maju prošle godine uništila 46 000 godina staro starosedelačko mesto kako bi proširila rudnik gvozdene rude, iako su lokalni čuvari zemlje, plemena Puutu Kunti Kurrama i Pinikura, sedam godina pokušavali da zaštite pećine.

Bez obzira što je i predsednik kompanije Sajmon Tompson priznao da je kriv za ovo uništavanje i najavio odlazak, BBC navodi da direktori očekuju svoje pakete. Sve će biti odlučeno kada se deoničari ponovo sastanu, ali činjenica je da su investitori kompanije revoltirani događanjima u Australiji.

Britanski javni servis takođe podseća da je australijaska vlada krajem prošle godine napravila izveštaj pod nazivom Nikad više u čijem se zaključku navodi da je Rio Tinto „znao vrednost onoga što uništavaju, ali svejedno ga je uništio“, misleći naravno na pećine u oblasti Juukan Gorge. Vlada je u izveštaju dala sedam preporuka, uključujući moratorijum na rudarenje na lokalnom području i izmene zakona o zaštiti nasleđa.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde