Neraskidiva veza između modernizacije i lakšeg života

Sada više nego ikad u skorijoj istoriji, u tržišnoj utakmici opstaju i pobeđuju samo oni koji razumeju trenutak i tržište na kom posluju, u prevodu – oni kojima su jasne potrebe klijenata. 

Od marta, bankarski sektor je, kao i druge privredne grane, pogođen na svim nivoima poslovanja. Međutim, u kojoj meri je pandemija uticala na pojedine banke, zavisilo je od njihove spremnosti da se prilagode novonastaloj situaciji, ali pre svega od toga koliko su duboko ušle u proces digitalizacije.

Poslednjih nekoliko meseci, digitalno bankarstvo je evoluiralo, uznapredovalo vrtoglavom brzinom. S jedne strane zbog nametnutih okolnosti, a s druge strane sa ciljem da se korisnicima što je više moguće olakša kontakt sa bankom. Ako bi trebalo da istaknemo glavne benefite modernog, onlajn bankarstva, u poređenju sa tradicionalnim, to bi svakako bili zdravstvena bezbednost, ušteda vremena i ušteda novca – pošto je većina onlajn transkacija ili povoljnija ili potpuno besplatna. I tu je, svakako, ne manje bitan, aspekat zaštite životne sredine, s obzirom na to da je onlajn bankarstvo zapravo bespapirno. 

Kad pričamo o uzročno-posledičnoj vezi između digitalizacije i starih navika, uticaj prve se može osetiti u svačijoj svakodnevnici. Osetnim porastom spektra onlajn usluga, smanjena je potreba za postojanjem ekspozitura. Došli smo u situaciju da je odlazak u banku više stvar slobodne volje, a ne moranja.

Banke su u poslednjih nekoliko meseci plasirale impresivne onlajn ponude i pokazale kako jedan tradicionalan, neki bi rekli i strog sistem, poput bankarskog, zapravo nije imun na nove trendove i modernizaciju.

Mnoge banke su tek počele sa digitalizacijom, dok neke već teže da postanu i 100 odsto onlajn. Primer takve banke je ProCredit banka. Činjenica da smo još od 2013. godine počeli sa procesom digitalizacije, obezbedila nam je da od sredine ove godine postanemo predvodnik na našem tržištu u onlajn uslugama. To potvrđuje  i naša jedinstvena onlajn Flex štednja. Kako smo došli na ideju da plasiramo ovakvu uslugu? Osluškujući potrebe klijenata i prateći generalno ponašanje stanovništva od početka godine. Primetan porast štednje, kako dinarske tako i devizne, potpuno je logičan s obzirom na neizvesnost vremena u kom živimo. Kako bismo podržali odluku svojih klijenata da štede, došli smo do modela najbližeg savršenom, a to je onlajn štednja. Sredstva mogu da se prebacuju sa štednog na tekući račun kad god se javi potreba za tim, bez odlaska u banku. 

Potrebno je reći da je potpuna digitalizacija bankarskog sektora neminovnost i glavna karakteristika modernog bankarstva, ako ne i njegov sinonim. Što pre se stvori odgovarajuća pravna regulativa za njegovo sprovođenje u praksi, tim će se pre naše stanovništvo navići na njegovu upotrebu i shvatiti sve njegove pozitivne strane. Dakle, država koja omogućava modernizaciju banke koje je sprovode i stanovništvo koje je digitalno pismeno, čine neraskidivi lanac koji će nam omogućiti da idemo u korak sa svetom, ali i da živimo lakši život – sa strane upravljanja svojim finansijama. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde