Nemce više ne brine pandemija, već inflacija i Ukrajina

Dramatično poskupljenje svega Nemce brine više i od rata u Ukrajini, a pandemiju, doduše u povlačenju, samo što nisu zaboravili. Prema u ponedeljak objavljenoj anketi agencije McKinsey, inflacija je prva briga za dve petine Nemaca.

Naime, 40 odsto od oko 1.000 sveže anketiranih je reklo da ih najviše brinu nezaustavljiva poskupljenja, a 29 strahuje da će bitno morati da izmene životne navike. Prirodno, inflacija najviše zabrinjava one sa slabijom platom.

Pritom, dve trećine ispitanika je ocenilo da cene neće usporiti barem u narednih godinu dana.

Napad Rusije na Ukrajinu i rat koji u toj zemlji besni već skoro tri meseca dominantna je briga nešto više od trećine Nemaca – njih 34 odsto.

„Dve godine pandemije su ostavile trag, ali inflacija i rat ljude guraju u pesimizam dublje neko ikada,“ ocenio je analitičar McKinsey-ija, Markus Džejkob.

Ljudi poskupljenja osećaju direktno, kada na kraju meseca otvore prazan novčanik. Čak i oni sa boljom zaradom počinju da štede.

Dve trećine anketiranih građanja je reklo da troše primetno veći deo plate na hranu, 61 odsto je kao bolnu stavnku navelo benzin, prevoz i energente, odnosno grejanje i struju.

Trećina navodi da veće bazične troškove pokriva odricanjem od stvari poput kozmetike, odeće, zabave i putovanja.

„Štede upravo na stvarima za kojima su pod pandemijom najviše žudeli, a to, opet, najteže pogađa one sektore koji su zbog pandemije najviše trpeli,“ rekao je Sajmon Lend iz McKinsey-ija.

Dvotrećinska većina Nemaca već je počela da menja navike i sada odlaže neke nabavke, a kada kupuje, traži akcijske ponude, ide po diskontima i juri robu jeftinijih brendova, a više od polovine njih je navelo da pažljivije troši struju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde