Nemački ugostitelji traže hitan uvoz radnika

Pandemija i zaključavanja su teško izudarala ugostiteljstvo i mnogo nekadašnjih radnika je iz te branše prebeglo u trgovinu i usluge, navodi u ponedeljak Nemački institut za privredu (IW), pozivajući se na sopstvenu studiju. Naime, od 2020. 216.000 ljudi je napustilo ugostiteljtstvo.

Oko 35.000 se zaposlilo u prodajnim lancima poput Aldija i Lidla, na početnu platu od najmanje 14 evra po satu. Još 27.000 njih je prešlo u transport i logistiku, često radeći usluge poput dostave, a otprilike isto toliko je pronašlo kancelarijski posao.

Pritom, ugostiteljstvo nisu napustili samo oni koji su tu radili dopunski, skraćeni posao: u 12 meseci od juna 2020. do juna 2021. struku je promenilo skoro 60.000 potpuno zaposlenih, osiguranih radnika, odnosno 10,3 odsto radne snage u branši.

„Ni u jednoj drugoj branši pad nije toliko dramatičan, ni u apsolutnim brojkama, ni udelom,“ navode autorke studije Anika Jansen i Paula Rizijus.

Pozivima nemačkoj vladi da pojednostavi i ubrza useljenje kvalifikovane radne snage sada se pridružilo bavarsko Udruženja ugostitelja. Pritom, nemačkim ugostiteljima posebno su interesantni radnici iz država Zapadnog Balkana.

Generalni direktor Dehoge Tomas Gepert je upozorio da bez bržeg izdavanja boravišnih dozvola iz zemalja izvan Evropske unije „nedostatak radnika unutar Nemačke neće moći da se pokrije.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde