Nemački osiguravači: Vlasti moraju preispitati odnos prema klimatskim promenama

Vlasti moraju preispitati odnos prema klimatskim promenama i sistemski raditi na ublažavanju njihovih posledica, upozorili su osiguravači nakon razornih poplava u Evropi koje su odnele brojne živote.

„Prilagođavanje posledicama klimatskih promena na mnogim se mestima zanemaruje“, upozorio je direktor nemačkog udruženja osiguravajućih kuća (GDV) Jerg Asmusen, prenosi Seebiz.

Zgrade se i dalje grade na poplavnim ravnicama, protok vode blokira se bez ikakvih intervencija, a ulaganja u preventivne mere zapinju na oštinskom nivou.

„Moramo promeniti smer jer će krenuti spirala novih katastrofa i razmeri štete biće još veći. Pokrivanje štete prvo će poskupeti, a potom će jednostavno postati neodrživo“, rekao je Asmusen.

Sve je jasnije da će ova godina biti među najgorima u novijoj istoriji kada su u pitanju gubici, dodao je direktor GDV-a.

Nemački šef francuske osiguravajuće grupe Axa Aleksander Volert istakao je pak da su šteta na imovini i njene razmere jedinstveni u evropskoj istoriji.

„Ovde ne govorimo o poplavama, već o velikim olujnim udarima“, rekao je Volert.

Prema članu uprave Allianza Johenu Haugu, još je prerano za procene o razmerima štete.

Grupa trenutno okuplja stručnjake iz cele Nemačke kako bi na licu mesta i u što kraćem roku pomogli klijentima na poplavama poharanim područjima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde