Nemačka: Što skuplje, to bolje i – što jeftinije, to bolje

Sve više cene, posebno hrane i energenata, naterale su Nemce da stegnu kaiš kako nisu godinama. Ipak, ne štede svi i ne samo na osnovnim potrebama. Modni brendovi, šampanjac i konjak, satovi i ostala luksuzna roba – idu kao alva, prenosi agencija dpa.

Na tržištu se vide ekstremi, istakao je Gerd Miler Tomkins iz Nemačkog modnog instituta. „Što skuplje, to bolje i – što jeftinije, to bolje. Ali sredine nema,“ rekao je povodom sajma mode u Diseldorfu.

Prodavnice sa situiranom klijentelom sada znatno bolje posluju od konkurencije, kazao je Aksel Augustin iz Udruženja trgovaca tekstilom, obućom i odećom. Mnogo je mušterija, dodao je, koje ni sada ne moraju da štede.

Lanci za prodaju elektronike Media Markt i Saturn žale se da ljudi generalno manje kupuju, ali ističu značajne razlike u zavisnosti od raspona cena. Više štede mušterije sa nižim i srednjim zaradama. S druge strane, oni koji kupuju skuplju robu sada troše i više.

Luksuz i na svetskom tržištu pokazuje da je imun na izazove poput pandemije, rata i inflacije

Koncerni brendova kao što je Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), Kering, Hermes ili Prada zabeležili su u prvoj polovini godine veliki rast prodaje i velike profite. Naročito u Evropi i SAD, prodaja ide odlično.

Profiti modnih brendova Louis Vuitton, Dior i Fendi su rekordni, saopštio je LVMH. I poslovi sa šampanjacem, konjakom i satovima išli su veoma dobro u prvih šest meseci. Prodaja luksuzne robe je porasla za 28 odsto, na skoro 37 milijardi evra.

Operativni profit LVMH veći je za 34 odsto nego u isto vreme prošle godine i premašio je 10 milijardi evra.

Konkurenti kao što su Kering, Hermes i Prada takođe su zabeležili dvocifreni rast prodaje i profita.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde