Nemačka se povlači iz vlasništva Lufthanse

Nemačka vlada planira da proda oko četvrtinu svog 20-procentnog udela u Lufthansi narednih nedelja, saopštila je nemačka finansijska agencija, pozivajući se na pozitivna poslovna kretanja te avio-kompanije.

Akcije Lufthanse su na tu vest pale čak 4,9 odsto na 8,81 evro na jutrošnjem trgovanju, izveštava Reuters a prenosi Investitor.me.

Država je vlasnički udeo od 20 odsto stekla za 300 miliona evra u okviru spasilačke pomoći nemačkom avio-prevozniku, kojeg je, kao i celokupan vazduhoplovni sektor u svetu, pogodila kriza koronavirusa, podseća Reuters.

Lufthansa je dobila paket finansijske podrške od 9,0 milijardi evra iz nemačkog Fonda za stabilizaciju privrede (WSF), osnovanog za pomoć kompanijama da prebrode posledice pandemije.

Iz WSF-a su rekli da će pre kraja 2023. godine prodati celi svoj udeo u Lufthansi, koji trenutno vredi više od jedne milijarde evra.

Lufthansa planira da emituje nove akcije, verovatno pre parlamentarnih izbora 26. septembra, što bi joj omogućilo da vrati novac iz paketa spasilačke pomoći poreskim obveznicima.

Akcionari su odobrili potencijalno povećanje kapitala kompanije u iznosu do 5,5 milijardi evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde