Nemačka industrija hoće da smanji zavisnost od Kine

Kina je glavni dobavljač za skoro polovinu nemačkih industrijskih preduzeća, ali gotovo svaka druga kompanija koja se oslanja na Kinu planira da smanji uvoz iz te države, saopštio je minhenski Institut za ekonomska istraživanja Ifo.

Nemačka industrija želi da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja, smanji troškove i rizike u logistici, kao i da se zaštiti od političke neizvesnosti, objasnila je direktorka centra za spoljnu trgovinu Ifo Lisandra Flah.

Međutim, naglo odvajanje od kineske privrede prekinulo bi specifične i važne lance snabdevanja, rekao je istraživač Ifo Andreas Baur.

U Evropskoj uniji, nemačka vlada treba da podstiče brzu ratifikaciju trgovinskog sporazuma sa državama Merkosura u Južnoj Americi, kao i modernizaciju sporazuma sa Meksikom, kažu stručnjaci Ifo.

Trgovinski pregovori EU sa Australijom ili Indijom takođe treba da budu politički prioritet, rekla je Flahova.

Evropske kompanije će tako da dobiju bolji pristup tržištu tih zemalja i da prošire izvore snabdevanja.

Kina igra važnu, ali nikako dominantnu ulogu kao dobavljač i tržište prodaje za Nemačku. Međutim, Nemačka zavisi od Kine kada je reč o nekim industrijskim dobrima i sirovinama, rekla je Lisandra Flah.

„Zemlje EU u nastupu prema Kini treba da budu što složnije i to će da bude ključno za buduć́nost trgovinskih odnosa sa Kinom,“ rekao je Baur.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde