Nemačka farmaceutska industrija će godinama profitirati na vakcinama

Nemačka farmaceutska industrija će godinama profitirati na vakcinama protiv virusa korona. Do 2030. očekuje se dodatna proizvodna vrednost od 16,1 milijarde evra, stoji u analizi Udruženja istraživača – proizvođača lekova (vfa).

Tokom proizvodnje vakcina ostvaruje se obim rada koji odgovara učinku 57.200 zaposlenih godišnje. Ekonomski efekti su izračunati konzervativnom metodom, naglasili su autori.

Zahvaljujući vakcini RNA proizvođača Biontech sa sedištem u Majncu, koji je u velikoj meri učestvovao u njenom razvoju, desetine milijardi evra se slivaju u taj grad samo od autorskih prava.

Nemačka farmaceutska industrija je prošle godine direktno i indirektno stvorila bruto dodatnu vrednost od oko 33,6 milijardi evra, direktno zaposlila skoro 55.000 ljudi i obezbedila 11,7 milijardi evra poreskih prihoda, navodi se u istraživanju. O ovome je ranije izvestio Spiegel.

Ključna industrija okrenuta budućnosti

„Nemačka farmacija jača svoju ulogu ključne industrije okrenute budućnosti, od koje drugi sektori privrede imaju sve više koristi,“ rekao je predsednik vfa Han Štojtel za dpa. Uspešnom primenom tehnologije mRNA u razvoju vakcina, postavljena je „obećavajuća osnova za buduća otkrića.“

Od tehnologije mRNA na kojoj se zasniva Biontech-ova vakcina se očekuje i lečenje nekih malignih oboljenja. Autori istraživanja zaključuju da to pruža ogroman potencijal rasta za nemačku farmaceutsku industriju koja je svojevremeno važila za „svetsku apoteku.“

Kasnije su velike kompanije iz Nemačke propale ili bile utopljene u veće sisteme, tako da su danas najveći koncerni oni iz Švajcarske i Sjedinjenih Država.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde