Nema ni 30 godina a postao je milijarder na kriptovaluti

Vitalik Buterin, 27-godišnji rusko-kanadski programer, stvorio je ethereum 2013. godine kada je imao 19 godina. Sada Buterin u svom novčaniku drži oko 333.500 etera. Pomnožite to s rekordno visokih 3.500 dolara u eteru u utorak i dobićete više od 1,1 milijardu dolara.

Buterin je suosnivač Bitcoin Magazina, publikacije osnovane 2012.godine koja pokriva bitcoin i druge kriptovalute. Godine 2014. izabran je za člana Thiel Fellowship, dvogodišnjeg programa koji je stvorio milijarder Piter Til koji “mladim ljudima daje 100.000 dolara koji žele da grade nove stvari umesto da sede u učionici”, prenosi Investitor.me.

CNN piše da nije posebno aktivan na društvenim mrežama, što je iznenađujuće s obzirom da ima 1,4 miliona pratilaca na Twitteru.

Kako je rekao u dokumentarnom filmu za Vice HBO počeo je 2011. godine, kada mu je ponuđeno 5 bitcoina da piše tekstove za jedan blog o kriptovalutama. U to vreme, kako kaže, jedan bitcoin vredeo je 0,8 dolara, i mislio je da je to dobra “plata” za jednog srednjoškolca. Kada je zaradio 20 bitcoina, potrošio je 8,5 za kupovinu majice i kada je video da to funkcioniše pomislio je da ljudi mogu da stvore sopstveni finansijski sistem. 

Zanimljivo je da je pre tri godine, kada je dokumentarac snimljen, Buterin na pitanje da li stvaranjem tog novog finansijskog sistema uništava brojne poslove koji su bili vezani za njega, odgovorio: “Da, uništavam poslove, ali kreiram bolje poslove.”

Cene etera više su se nego učetvorostručile 2021. godine i porasle su za 375%. Kriptovaluta je trenutno druga najveća digitalna valuta po tržišnoj vrednosti – nešto manje od polovine tržišne kapitalizacije bitcoina. Ukupna vrednost celokupnog ethereuma u opticaju sada iznosi oko 403 milijarde dolara, prema podacima CoinMarketCap-a. Cena jednog etera u utorak je iznosila 3.482 dolara.

Iako investitori kupuju i prodaju na hiljade različitih kriptovaluta – uključujući dogecoin s Ilonom Maskom, eter i bitcoin čine gotovo dve trećine celokupnog globalnog tržišta kripto tržišta u iznosu od 2,3 biliona dolara.

Kripto entuzijazam naglo je porastao u aprilu kada je trgovačka platforma Coinbase izašla u javnost po proceni od 86 milijardi dolara. Bitcoin je narastao na rekordno visok nivo, nakon čega je usledio divlji rast od 500% u dogecoinu, imovini koja je stvorena šalom, 2013. godine. Podržavaoci kriptovaluta godinama su insistirali na tome da bi ethereum, bitcoin i drugi digitalni novčići mogli da transformišu svet finansija i s uspehom Coinbaseovog debija na Wall Streetu, oni koji podržavaju napokon žive “svojih pet minuta”.

Deo uzleta ethereuma može se pripisati činjenici da je kriptovaluta odabir za kupovinu mnogih nezamenjivih tokena ili NFT-ova – digitalnih umetničkih dela i drugih kolekcionarskih predmeta koji se pretvaraju u jedinstvenu, proverljivu imovinu kojom se lako trguje na blockchainu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde