Ne morate da ga čitate: To što je prorok Haksli pisao, danas zaista živite

Da bi se pomenuo veliki Oldos Haksli (1894-1963) povodi su suvišni. Ovaj jedinstveni pisac i filozof, a u svemu tome vizionar i prorok, svoj obiman rad posvetio je kritici sveta koji ga je zatekao kao i sveta kakav je predviđao i kakav se zaista danas živi.

Pre 90 godina Haksli je objavio je svoj vizionarski roman Vrli novi svet u kome je radnju smestio u 2542. godinu. Uspeo je da na oko 200 romansiranih strana kaže šta misli o životu u ovom svetu i da predvidi ljudsku sudbinu, bar u jednoj njenoj etapi. Vrli novi svet nikada nije uspeo da dostigne slavu Orvelove 1984 iako je jednako hrabro i proročko delo.

Razlog?

Hakslove ideje, futurističke prognoze, međuljudska scenarija i odnose danas živi svaki stanovnik sveta. Ne morate da čitate Hakslija. Verujte da ga već živite.

Sreća i komfor

Da li zato jer je bio izuzetno pronicljiv i odličan poznavalac ljudske priorode, ali Haksli je jasno video kuda vodi početak prošlog veka u kojem je živeo. Ne samo da je govorio i pisao zašto će čovek kao čovek propasti, već je precizno naveo i ključne razloge kao i kojim će putevima stići do propasti. Preseljenje u Kaliforniju, upoznavanje sa serijskom proizvodnjom i kapitalizmom učvstilo je Haklsijeve misli da se društvo kreće u lošem i zlom pravcu i to zbog profita.

Veoma vredno pažnje je intervju koji je Haksli pet godina pred smrt dao Majku Valasu. Pisac je za svega pola sata svakoga ko želi da čuje upozorio kuda ide ovaj svet i zašto. Jasno je predvideo, baš kao i u svojim delima, da će sreća i komfor biti sredstva da se dođe do (političke) moći, baš kao što je napisao u Vrlom novom svetu:

Naš Ford je lično mnogo učinio da se naglasak prebaci sa istine i lepote na komfor i sreću. Masovna proizvodnja zahtevala je tu promenu. Opšta sreća stvara uslove da se točkovi stalno okreću. Istina i lepota to ne mogu. I, kad god su mase uspele da uzmu političku moć, tada je bila važna sreća, a ne istina i lepota“. Poslušni potrošač je sve što je potrebno.

U nastavvku je nekoliko Haklsijevih odgovora novinaru Valasu, a tiču se njegovih razmišljanja o ključnim problemima sveta, o farmaciji, sreći, obrazovanju, slobodi, poslovanju i svemu što će čoveka upropastiti.

Problem su dve sile

Rekao bih da postoje dve ključne sile koje čoveka sve više udaljavaju od slobode i svode pod zadivljujuću kontrolu.

Jedna je prenaseljenost – previše ljudi na planeti vodi lošijem životnom standardu. Manje hrane, loši uslovi znače i lošiju i nesigurnu ekonomiju koju preuzimaju ’centralne vlade’ i intervenišu. Ovde je jasna matrica koja vodi u totalitarni režim…

Zapravo, moramo da posmatramo sa biološke tačke – u prirodi je sve pitanje balansa, a dešavaće se da ćemo preuzeli kontrolu nad smrću, ali smrt nećemo uravnotežiti sa kontrolom rođenja.

Druga sila je previše organizacije. Pošto je tehnologija sve komplikovanija, neophodno je sve više stručnih organizacija, više hijerarhije što opet traži nauke o organizaciji tehnologije i posla. I, tako, imaćemo sve više zaposlenih u tim slinim organizacijama i hijerarhijama koje će kontolisati birokratija, bilo da su to birokratije velikih biznisa, bilo vlada. Nema slobode za čoveka…“, o slobodi je pričao Haklsi.

Posebni aparati i alatke

Na pitanje novinara Valasa o alatkama koje će se koristiti u procesu gubitka slobode i upropaštavanja čoveka, Haklsi je rekao:

Bacimo samo pogled na nedavnu istoriju i Hitlerove metode. Propaganda koju je koristio bila je neverovatno efektna. Koristio je teror, surovu silu, ali i sve tehnološke tekovine kao što je radio, na primer. Nije imao televiziju, ali je zato iskoristio maksimum radijske moći da bi uticao na masu ljudi…

Tehnološki napredak i novi alati promeniće i društvene odnose. Ne smemo da dozvolimo da nas ’uhvate’ ove napredne tehnologije, da ne vidimo da idemo u propast i radimo ono što ne želimo da radimo…

…Mislim da se danas televizija koristi u ime štete. Koristi se da bi odvlačila pažnju svakome i uvek. Samo zamislite televiziju u komunističkim režimima koja govori jedno te isto sve vreme. Televizija nudi jednu ideju, kreira jedan stav. Izuzetno je moćna.“ Haksli je dodao i da će biti mnogo novih izuma koji se mogu koristiti u različiti svrhe. Baš kao i atomska energija.

Farmacija

Novinar je podsetio Hakslija da je pisao i o lekovima u svom romanu.

Da. To je veoma zanimljiva tema. U romanu pominjem lek ’soma’ koji je droga širokog spektra – čoveka može da učini srećnim, da podstakne vizije, da ga navede da dugo spava. Sasvim je jasno da će postojati lekovi koji će menjati mentalna stanja ljudi, a da im pri tom ne štete. Ali, farmaceutska revolucija koja počinje ponudiće moćne lekove koji neće biti kao opijum ili kokain, ali će menjati stanje uma i ostavljati užasne psihološke i moralne posledice“, podsetio je i upozorio Haksli.

Život kakvog se Haksli plaši

Novinar je pitao Hakslija kakav je to život koga se najviše plaši, a koji je opisao u svom romanu Vrli novi svet. Odgovorio je:

To je diktatura koja nas tek čeka i koju nismo upoznali u prošlosti. Ova diktatura će vršiti psihički teror, psihičko nasilje. Delom će to raditi lekovima, a delom tehnikama propagande. Ulaziće u čovekovo nesvesno, u dublje emocije i psihologiju u učiniće da čovek zavoli svoje ropstvo. Opasnost je upravo ta što će čovek biti srećan pod novim režimom pod kojim ne treba da bude srećan.

Gde je rešenje?

U svetu gde je previše ljudi, previše organizacija i hijerarhija, masovnih medija i jednoumlja kako će čovek da sačuva svoj integritet i individualnost? Haksli predlaže:

Obrazovanje. Važno je da se kroz obrazovanje ističe da je svaki čovek individua za sebe, jedinstvena. Obrazovanje će svakome doneti mogućnost i sposobnost analize, procenu svega što čuje i vidi. Čovek ne sme da upada u zamke koje vode u jednoumlje. Ne sme da upada u verbalne klopke, već mora da promišlja o svemu što čuje. Mnogo toga može da se učini da čovek ojača, da razume šta se dešava i šta se radi.

Šta će čoveku sloboda o kojoj se toliko piše i polemiše? Haksli kaže:

Sloboda je neophodna za produktivno društvo. Možemo da proizvodimo serije i serije proizvoda, ali mislim da je kreativan čovekov život nemoguć bez lične slobode, bez inicijative, kracije i svega što smatramo vrednim, a mislim da to zaista jeste vredno.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde